Allavi hükümeti kuramadı

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi’nin istifa etmesinden iki ay sonra yeni hükümeti kurmak için görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi, hükümet kurmaktan çekildi.

Irak’taki gösterilerin ardından Adıl Abdulmehdi, 29 Kasım 2019'da başbakanlıktan istifa etti ve yerine yeni hükümeti kurmak için bağımsız siyasetçi olarak bilinen Muhammed Tevfik Allavi görevlendirildi. Allavi, yeni hükümeti kurmak için girişimlerde bulundu. Kürt ve Sünni gruplarla anlaşmazlıklar yaşadı. Ancak buna rağmen 16 bakandan oluşan yeni bir kabine oluşturdu. 27 Şubat'ta kabinesini güvenoyuna sunmak istedi. Parlamentoda salt çoğunluk sağlanmadığı için güvenoyu oylaması 1 Mart’a ertlendi. 1 Mart'ta yapılması gereken güvenoyu oylamasına Kürt gruplar ile bazı Sünni gruplar katılmadığı için parlamento toplanamadı.
Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, parlamentonun toplanamamasından sonra yaptığı açıklamada, Allavi’nin hükümetini kurması için bir gün süresinin kaldığını söyledi.
Bu açıklamadan kısa süre sonra Allavi, hükümet kurmaktan vazgeçtiğini açıkladı.

ALLAVİ, ENGELLERİ ANLATTI

Allavi, Irak resmi televizyonundan Irak halkına açıklama yaptı. Bağımsızlardan oluşan hükümet kurmak istediğini ve bu süreçte kendisine siyasi partilerden baskı yapıldığını ifade ederek, “Bu gruplara boyun eğseydim şu an Irak başbakanıydım. Tüm bunlara rağmen, ülkemizi savrulduğu belirsizlikten kurtarmak için çabaladım. Ancak müzakere sürecinde ülke çıkarına hizmet etmeyen birçok durumla karşılaşma şoku yaşadım” dedi.
Mecliste hükümete güven oylaması oturumunun iki defa ertelendiğini hatırlatan Allavi, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e seslenerek, “Hükümeti kurma görevinden çekildiğimi makamınıza iletiyorum” ifadelerini kullandı.
Açıklamasında Allavi, göstericilere de çağrıda bulunarak, haklarını elde etmeleri için protestolarını sürdürmelerini istedi.

GÖREV BAŞKASINA VERİLECEK

Allavi’nin açıklaması sonrasında yazılı açıklama yapan Cumhurbaşkanı Berhem Salih, anayasanın verdiği yetkiyle siyasi gruplarla istişare ederek hükümeti kurma görevini 15 gün içerisinde başka bir adaya vereceğini duyurdu.
Irak'taki son seçimlerde 54 sandalye kazanan Sadr Grubu, 47 sandalyeli Fetih İttifakı ve 17 sandalyeli Ammar Hekim liderliğindeki Hikmet Akımı'nın desteğini alan Allavi'nin kabinesine, Kürtler ve Sünni Arapların yanı sıra bazı Şii gruplar da destek vermedi.