Akdeniz’de mülteci dramı : En az 13 ölü

Libya’dan İtalya’ya doğru yola çıkarılan mültecilerin olduğu bir plastik botun batması sonucu en az 13 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Proactiva Open Arms adlı İspanyol yardım kuruluşunun bildirdiğine göre, Libya açıklarındaki kurtarma çalışmaları esnasında 167 mültecinin olduğu bir plastik bota rastlandı. Yapılan çalışmalar sonucu devrilen bottaki mültecilerin büyük çoğunluğu kurtarılırken, 13 mültecinin ise cansız bedenine ulaşıldı.

Save The Children adlı bir başka yardım kuruluşundan verilen bilgilere göre ise, bir tekne içerisinde 70 kadar mülteci kurtarıldı. Bölgede deniz suyunun oldukça dalgalı olduğu ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bilgisi de verildi.

İnsani yardım kuruluşlarının tüm bu çabalarına rağmen İtalya İçişleri Bakanlığı tarafından kabul edilen bir yasayla bu kuruluşların Libya açıklarında kurtarma çalışmalarının yasaklanması öngörülüyor. Bakanlık, yardım kuruluşlarının kurtarma gemilerinde insan kaçakçılığında uzman polislerin de yer almasını dayatıyor.