Akdeniz’de göçmen trajedisi sürüyor, AB kayıtsız ve suç ortağı!

Akdeniz üzerinden Avrupa'ya göç akışı aralıksız devam ediyor. Bu akış Libya üzerinden gerçekleşiyor. İtalya bu göç akışı karşısında kendisini yalnız hissediyor.

Sadece son bir kaç gün içerisinde Libya açıklarında 4.600'ü aşkın göçmen kurtarıldı. Göçmenler İtalya kıyılarına ulaştırıldı.

Roma hükümeti ise diğer ülkelerin de limanlarını açması için baskı yapıyor. İtalya hükümeti son haftalarda Avrupa Birliği'ndeki ortaklarına "somut katkıda" bulunmaları çağrısında bulunuyor.

Bu çağrılar, göç akışının durdurulması ve denizde kurtarılan göçmenlerin daha iyi şekilde ülkeler arasında paylaştırılmasını içeriyor.

Başbakan Paolo Gentiloni, geçen hafta yaptığı açıklamada İtalya'nın kapasitesinin sınırsız olmadığını belirtti. Ortakları ise limanlarını açmayı reddediyor.

İtalya kıyılarına ulaştırılan 4.600 yeni göçmenin dışında, yılın başından bu yana 85 bin kişi İtalya'ya ulaştı. Bu yılın sonuna kadar göçmen sayısının 200 bini aşması bekleniyor.

İtalya istihbarat servisleri 300 bini aşkın kişinin mevcut durumda İtalya'ya doğru çıkma arayışında olduğunu belirtiyor.

Avrupa Birliği ülkeleri, göçmen politikasını değiştirmeye yanaşmazken, Akdeniz göçmenlere mezar olmaya devam ediyor.

Sivil toplum örgütleri bu ölümlerden kısmen Avrupa Birliği'nin sorumlu olduğunu belirtiyor. Sadece 2016 yılı içerisinde en az 5 bin kişi Akdeniz'de hayatını kaybetti. Bu yılın başından beri ölenlerin sayısı 2.100'ü geçti.