Air France referandumu: Çalışanlar kazandı, yönetim istifa etti

Fransız havayolları şirketi Air France’ın çalışanlara sunduğu düşük ücret artışına ilişkin referandum reddedilirken, şirketin başındaki isim istifa etmek zorunda kaldı.

Mart ayından bu yana pilotlar başta olmak üzere çalışanlarının maaş artışı taleplerini dikkate almayan Air France Genel Müdürü Jean-Marc Janaillac, daha düşük zam önerisini çalışanlar arasında referanduma götürmüştü.

Bugün yapılan oylamada çalışanların yüzde 55’i öneriye karşı oy kullandı. Böylelikle bu yıl için yüzde 2, önümüzdeki 3 yıl boyunca yüzde 5 olan şirketin zam önerisi reddedilmiş oldu.

On kadar sendikanın karşı çıktığı önerinin referandumla reddedilmesi üzerine Air France ile Hollanda Havayolları şirketi KLM’nin ortaklığı olan Air France-KLM şirketinin başındaki isim Jean-Marc Janaillac, istifa etmek zorunda kaldı.

Air France’ın yüzde 2 artı yüzde 5’lik zam önerisine karşı pilot sendikası SNPL en az yüzde 10 zam istiyordu. Diğer çalışanlar da şirketin önerisine tepkiliydi.

Referandum, bugüne kadar grevlere katılımın yüzde 20’ler civarında oluşunu bahane ederek maaş artışı taleplerine kulak tıkayan şirket yönetimi için de büyük bir darbe oldu.

GREVLERİN ZARARIYLA ÇALIŞANLARIN TALEPLERİ RAHATLIKLA KARŞILANACAKTI

Mart ayında başlatılan grevlerde bugüne kadar toplamda 13 gün iş bırakma eylemi düzenlendi. Grevlere katılımın sınırlı sayıda olmasına rağmen şirketin toplam kaybının en az 270 milyon euro olduğu tahmin ediliyor. Oysa bu miktar, çalışanların talep ettiği zam farkını belki de yıllarca karşılayacaktı.

2014 yılındaki bir başka grev dalgasından çalışanların talepleri kabul görmemiş ama şirket 425 milyon euro zarar etmişti.