Afrika’da salgın: Son haftalarda artış hızı katlandı

Diğer kıtalara oranla Covid-19 vakaları ve ölümlerinin az olduğu Afrika’da vakaların artışındaki ritim endişelendirmeye devam ediyor.

Dün Dünya sağlık Örgütü’nden (DSÖ) yapılan açıklamada, Afrika kıtasında yeni tip korona virüsünün (SARS-CoV-2) neden olduğu Covid-19 salgınındaki artışa dikkat çekilmişti. DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti’nin düzenlediği görüntülü basın toplantısında, artışlardaki ritme karşı uyarılarda bulunulmuştu.

VAKALARIN SADECE YÜZDE 3’Ü

Afrika kıtasında Covid-19 salgınında diğer kıtalara oranla şimdilik çok da ciddi düzeyde bir vaka düzeyi yok. Ancak 1,3 milyara yakın nüfuslu kıtada şimdiye kadar tespit edilebilmiş vakaların sayısı 210 bin civarında iken, 100 bin sınırının aşılması 98 gün sürmüştü.

Buna karşın sonraki 18 günde 200 bin vaka sayısına ulaşılmıştı. Bu ise vakaların artış ritminin tehlikeli bir düzeye ulaştığını gösteriyor. Dünya genelindeki vakalara oranlandığında ise Afrika halen yüzde 3’lük bir payla oldukça geriden geliyor.

Öte yandan tespit edilen toplam ölümler 5 bin 600’ü aşmış durumda. Diğer kıtalarla kıyaslandığında ölümlerin vakalara oranı ise oldukça düşük kalıyor. Dünya genelinde tespit edilen her 100 vakanın 5,6’sından fazlası ölümle sonuçlanırken, Afrika’da bu oran yüzde 2,7 düzeyinde.

Afrika genelinde salgının daha ziyade Avrupa’da yoğunlaştığı mart ve nisan aylarında alınan sokağa çıkma önlemlerinin de vakaların sınırlanmasında etkili olduğu savunuluyor.

VAKA VE ÖLÜMLER SINIRLI SAYIDA ÜLKEDE YOĞUNLAŞTI

Afrika’da salgına yönelik endişelerin başında dünya geneline kıyasla kötü durumda olan sağlık sistemlerinin yetersizliği ve olası bir artışta çaresiz kalınması geliyor.

Bu endişeleri güçlendiren bir diğer neden ise, vaka ve ölümlerin sınırlı sayıda ülkede ve belirli büyük kentlerde yoğunlaşmış olması. Vakaların yüzde 80’i kıtadaki 54 ülkeden 10’unda görülürken, yüzde 25’i tek başına Güney Afrika Cumhuriyeti’nde kaydedildi. Ayrıca yaşanan ölümlerin yüzde 70’inden fazlası Güney Afrika, Cezayir, Nijerya, Mısır ve Sudan’da kayıtlara geçti.

Vakaların şimdiye dek daha ziyade büyük kentlerde görülmesi dikkat çekerken, birçok ülkede kırsal kesimlerde de görülmeye başlandığı bildiriliyor.