Afganistan Taliban üyesi tutukluları serbest bırakmayacak

Afganistan’da hükümet, ABD ve Taliban arasındaki barış anlaşması gereğince serbest bırakılması gereken 5 bini aşkın Taliban üyesinin cezaevinde kalacağını duyurdu.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Ghani, kendilerinin Taliban üyelerinin serbest bırakılması konusunda kimseye taahhütte bulunmadığını duyurdu.

Katar’ın başkenti Doha’da imzalanan barış anlaşmasının üzerinden henüz 24 saat dahi geçmeden kameraların karşısına geçen Ghani, şiddetin kademeli olarak azaltılmasına çalıştıklarını ancak şu anda 5 bin Taliban üyesinin serbest bırakılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Konunun Afganistan içindeki barış görüşmelerinde ele alınabileceğini değerlendiren Ghani, ancak tutuklu Taliban üyelerinin durumlarının müzakereler için bir ön koşul olamayacağını ifade etti.

Afganistan’da halihazırda 10 binden fazla Taliban üyesi cezaevlerinde bulunuyor. Taliban’ın elinde de bini aşkın hükümet görevlisi var.

Doha’da imzalanan anlaşmada 10 Mart’a kadar tarafların ellerindeki esirlerin bir bölümünü serbest bırakmaları gerektiği şarta bağlanmıştı.

Anlaşmaya göre bunun karşılığında Taliban da El Kaide ve DAİŞ gibi örgütlere karşı mücadele verecek.