Adalet Divanı’ndaki Rohingya başvurusunun oturumları Aralık’ta

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Myanmar’da Rohingyalara karşı ‘soykırım’ suçlamasıyla açılan davanın duruşmasının aralık ayında yapılacağını duyurdu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) en üst hukuki mercii olan UAD açıklamasına göre, Afrika ülkesi Gambiya tarafından yapılan başvuru, 10-12 Aralık tarihleri arasında görülecek.

Kamuoyuna açık olarak yapılacak oturumlarda, Gambiya Cumhuriyeti adına yapılan ve Myanmar’ın Rohingya azınlığına karşı işlediği savunulan insanlık suçlarına ilişkin başvuru ele alınacak. Gambiya’nın başvurusunda ‘soykırım’ suçlaması öne çıkarılırken, mahkemenin ilk oturumunda acilen Rohingyaların koruma altına alınması için tedbir kararı alması istenecek.

İİT ADINA BAŞVURULMUŞTU

Gambiya başvurusunu 57 üyeli İslami İş birliği Teşkilatı (İİT) adına yapmıştı. Yapılan başvuruda Ağustos 2017’de Myanmar ordu birlikleri tarafından Müslüman Rohingya azınlığa karşı soykırım suçlaması getirilmişti.

Daha önce BM tarafından görevlendirilen raportörler de Myanmar ordusu ile Budist milislerin saldırıları nedeniyle 740 bini komşu ülke Bangladeş’e göç etmek zorunda kalan Rohingyalara karşı ‘soykırım’ suçu işlendiği tespitinde bulunmuştu. Başvuruda Myanmar’ın sorumlu kişileri cezalandırması yönünde karar alınması da talep ediliyor.

Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan UAD, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra BM tarafından kabul edilen Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme kapsamında hayata geçirilmişti. Sözleşmeye taraf olan bir ülkenin bir başka taraf ülkeye karşı uluslararası hukuk kurallarına aykırı suçlarda dava açma hakkı bulunuyor. Ancak mahkemenin alacağı kararların caydırıcı ve yaptırım niteliği bulunmuyor.

Rohingyalara yönelik soykırım suçlamaları konusunda daha önce de yine Lahey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından Eylül 2018’de ön soruşturma açılmıştı ancak henüz Myanmar’a yönelik açılmış bir dava yok.