ABD’yi ayağa kaldıran bombalı paket zanlısı kim?

ABD’de son üç günde eski Başkan Obama’nın da aralarında olduğu birçok Demokrat Parti üyesi isim ile tanınmış kurum ve şahsiyetlere yönelik bombalı paketlerin şüphelisi Cesar S’nin hakkındaki ilk bilgiler kamuoyuyla paylaşıldı.

Barack Obama, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, aktör Robert de Niro ve birçok tanınmış ismin yanı sıra CNN televizyonuna gönderilen bombalı paketlerin faili olarak bugün Cesar S isimli bir kişi gözaltına alınmıştı.

Yerel saatle saat 11’de Florida’ya bağlı Plantation şehrindeki bir alışveriş merkezi önünde yakalanan Cesar S’nin ‘menajer’ olarak çalıştığı bildirildi. CNN kanalının savcılık makamına dayandırdığı haberine göre, yakalanan şahsın DNA’sı, gönderilen bombalı paketlerden birinin üzerinde bulunan örneklerle uyuşması nedeniyle polisin takibine takıldı. Sonrasında ise Cesar S, telefon takibi yoluyla gözaltına alındı.

DAHA ÖNCEDEN POLİSTE KAYDI VARDI

56 yaşındaki Cesar S’nin 1991 yılında hırsızlık ve dolandırıcılık gibi suçlardan; 2002’de ise bombalı tehdit eylemi nedeniyle poliste kaydının olduğu bildiriliyor. Cesar S’nin daha önce bomba ile tehdit etme suçundan 1 yıl hapis cezası aldığı ve cezasının tecil edildiği biliniyor. Ancak zanlı, o tarihten sonra iç istihbarat örgütünün takibinde değildi.

CUMHURİYETÇİ PARTİ ÜYESİ

Cesar S’nin bilinen en dikkat çekici yanı ise, siyaseten Cumhuriyetçi Parti’ye yakın olması. Henüz bombalı paketleri neden yolladığı bilinmese de Cesar S’nin partiye üye olduğu kesin. Muhafazakar bir kimliğe sahip olduğunu gösteren çok sayıda kanıt bulunan şahsın, eğer eylemleri gerçekleştirdiyse de, siyasi nefretten dolayı yaptığı sanılıyor. Şahsın kamyonetinin üzerinde Donald Trump ve yardımcısı Mike Pence’in portleri ile CNN kanalını telkin eden sözlerin olduğu verilen bilgiler arasında.

TEK BAŞINA MI?

Zanlının eylemleri tek başına mı yoksa bir yerlerden aldığı destekle mi gerçekleştirdiği sorusuna ise henüz yanıt bulunabilmiş değil. Ancak New York Valisi Andrew Cuomo, Cesar S’nin tek başına hareket ettiğini düşünüyor.

Zanlı hakkında ‘yasadışı yollardan patlayıcı madde göndermek’, ‘patlayıcı madde taşımak’, ‘devlet içi iletişimi tehdit etmek’, ‘devlet memurlarına saldırı’ ve ‘eski devlet başkanları ile diğer şahısları tehdit etmek’ gibi beş ayrı suçlama getiriliyor. Bu suçların 58 yıla kadar hapis cezası öngöreceği tahmin ediliyor.