ABD ve Taliban temsilcilerinden Pakistan’a eş zamanlı ziyaret

ABD’li diplomat Zalmay Halilzad ile Taliban hareketinin kurucularından Abdul Gani Baradar, eş zamanlı olarak Pakistan’a ziyaret gerçekleştirdi.

AFP’ye açıklamada bulunan Pakistan’daki ABD büyükelçiliği, Halilzad’ın Pakistanlı mevkidaşları ile istişarelerde bulunmak için İslamabad’da olduğunu bildirdi.

Talibanların sözcüsü Zabihullah Mücahid de Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Mola Baradar’ın da “resmi bir ziyaret” için bu Çarşamba günü Pakistan’da olacağını belirtti.

Sözcü, Baradar’ın “çeşitli kilit konular üzerine yetkililerle tartışmalarda bulunmak için” Pakistan’da olacağını sözlerine ekledi.

ABD temsilcisi ve Taliban temsilcisinin bir araya gelip gelmeyeceği bilinmiyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 7 Eylül’de Talibanlarla müzakereleri süpriz bir şekilde noktalamıştı. ABD ile Talibanlar arasında müzakereler resmi olarak bir yıldır sürüyordu ve son ana kadar da her an bir anlaşma ile sonuçlanabileceğine dair mesajlar veriliyordu.

Trump, müzakerelerin durdurulmasından iki gün önce Kabil’de bir Amerikan askerinin ölmesi ve 11 kişinin yaralanmasına yol açan saldırıyı kararına gerekçe olarak gösterdi.

Müzakere süreci boyunca Zalmay Halilzad, “prensip anlaşmasına” ilişkin çok az detay vermişti. Bu prensip anlaşması Amerikan güçlerinin geri çekilmesi karşılığında Talibanların güvenlik garantileri vermesi, şiddeti azaltması ve Afgan hükümeti ile doğrudan görüşmelerde bulunmasını öngörüyordu.

Eylül ortasında Talibanların müzakere heyeti şefi Şer Muhammed Abbas Stanikzayi, müzakere kapısının açık kalmaya devam ettiğini söylemişti. Beyaz Saray ise, “Başkan, Talibanlar saldırılarını sürdürdüğü müddetçe bir barış anlaşmasını müzakere etmeyeceğini açık bir şekilde ifade etti” demişti.