ABD ve Taliban temsilcileri Pakistan’da buluştu

Taliban hareketinden bir heyetin, Perşembe günü Pakistan’ın başkenti İslamabad’da ABD’nin Afganistan özel elçisi Zalmay Halilzad ile bir araya geldiği bildirildi.

Reuters’ın iki kaynağa dayandırdığı haberine göre Taliban hareketi temsilcileri ile ABD’li elçi, İslamabad’da buluştu.

Bu görüşme, ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 Eylül’de sert bir şekilde iki taraf arasındaki görüşmelere son vermesinden bu yana bir ilk oldu.

Reuters’a konuşan kaynaklar, görüşmenin bir saat sürdüğünü ancak müzakerelerin resmi olarak yeniden başlaması anlamına gelmediğini belirtti.

Pakistan hükümetinden bir yetkili “Taliban sorumluları Zalmay Halilzad ile buluştu. Bu konuda söyleyebileceğim tek şey, Pakistan’ın onların barış sürecinin önemine ikna etmek için oynadığı büyük roldür” dedi.

Başka bir kaynak daha bu görüşmenin Afganistan’daki barış sürecinin yeniden başlaması anlamına gelmediğini ancak, taraflar arasında güveni yeniden tesis etmek amaçlı çabalar olduğuna dikkat çekti.

Amerikalı yetkililer görüşmeye ilişkin yorum yapmadı. Taliban sözcülerinden Zabihullah Mücahid, görüşmeyi ne doğruladı ne de yalanladı.

ABD Başkanı Donald Trump, 7 Eylül’de Talibanlarla müzakereleri sürpriz bir şekilde noktalamıştı. ABD ile Talibanlar arasında müzakereler resmi olarak bir yıldır sürüyordu ve son ana kadar da her an bir anlaşma ile sonuçlanabileceğine dair mesajlar veriliyordu.

Trump, müzakerelerin durdurulmasından iki gün önce Kabil’de bir Amerikan askerinin ölmesi ve 11 kişinin yaralanmasına yol açan saldırıyı kararına gerekçe olarak gösterdi.

Müzakere süreci boyunca Zalmay Halilzad, “prensip anlaşmasına” ilişkin çok az detay vermişti. Bu prensip anlaşması Amerikan güçlerinin geri çekilmesi karşılığında Talibanların güvenlik garantileri vermesi, şiddeti azaltması ve Afgan hükümeti ile doğrudan görüşmelerde bulunmasını öngörüyordu.

Eylül ortasında Talibanların müzakere heyeti şefi Şer Muhammed Abbas Stanikzayi, müzakere kapısının açık kalmaya devam ettiğini söylemişti. Beyaz Saray ise, “Başkan, Talibanlar saldırılarını sürdürdüğü müddetçe bir barış anlaşmasını müzakere etmeyeceğini açık bir şekilde ifade etti” demişti.