ABD ve Kolombiya Venezuela’ya karşı uzlaştı

Son yıllardaki ekonomik kriz nedeniyle yoğun baskı altında olan Venezuela Cumhurbaşkanı’na karşı ABD ve Kolombiya’nın ‘işbirliğine’ gideceği duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela’nın sosyalist Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro ve hükümetine karşı diplomatik tecrit için Kolombiya ile uzlaştıklarını duyurdu.

MADURO HÜKÜMETİNE KARŞI ÇABALARI BİRLEŞTİRME KARARI

Başkent Bogota yerine Kolombiya’nın Cartagena de Indias şehrinde Devlet Başkanı Ivan Duque tarafından ağırlanan Pompeo, iki ülkenin diplomatik tecrit için ‘tüm çabalarını birleştirme’ kararı aldıklarını söyledi.

Kolombiya’nın uzun süren bir demokratik geleneğe sahip olduğunu savunan Pompeo, Bogota’nın bundan dolayı Venezuela’da ‘demokrasi ve hukuk devletinin geri getirilmesi’ için bölgedeki çabaların ‘doğal lideri’ konumunda olacağını söyledi.

ANAYASAL DÜZENİN YENİDEN İNŞASI!

Kolombiya’nın sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque ise, Venezeula Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro ve hükümetinin ‘diktatörlük’ kurduklarını savundu. Duque, “Demokrasi değerlerini paylaşan tüm ülkeler birlik olarak, Venezuela’daki diktatörlüğü reddetmeli ve demokrasi ve anayasal düzenin yeniden inşa edilmesi için gerekli tüm çabayı sarfetmeliyiz” diye konuştu.

MADURO ÜÇ ÜLKEYİ SUÇLUYORDU

2013 yılında Hugo Chavez’in ölümü ardından cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Nicolas Maduro, sağ muhalefet ve Batılı ülkeler tarafından 2014 yılında petrol fiyatlarının ciddi düşüşüyle başgösteren ekonomik krizden sorumlu tutuluyor.  

Son yıllarda milyonlarca kişinin ülkeyi terk etmesine yol açan krizin aşılması şimdilik zor görünürken, Maduro, birçok kez darbe girişimine maruz kaldığını savunuyor. Maduro, ABD ve Kolombiya’nın yanı sıra aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun devlet başkanlığına seçildiği Brezilya’nın kendisine karşı darbe planladığını iddia etmişti.