ABD ve ittifakları Taliban’ın toplu infazlarından ‘endişeli’

ABD ve batılı ittifakları, Taliban’ın eski güvenlik güçleri üyelerine yönelik “toplu infazlarından kaygılı” olduğunu bildirdi ve hızlı soruşturma açılmasını istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW’nin Taliban rejiminin eski güvenlik üyelerini zorla kaybettiği ya da toplu infazlarda bulunduğuna ilişkin raporu ardından ABD ve ittifaklarından ortak bir açıklama geldi.

AB, Birleşik Krallık ve Japonya’nı da aralarında olduğu 20 dolayında ülkenin açıklamasında "İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğerleri tarafından belgelendiği üzere, Afgan güvenlik güçlerinin eski üyelerinin yargısız infaz ve zorla kaybetme bilgilerinden derin endişe duyuyoruz” denildi.

İttifak grubu “İddia edilen eylemlerin insan haklarına yönelik ağır ihlal teşkil ettiğini ve Taliban’ın açıkladığı af ile ters düştüğünün altını çiziyoruz” diye ekledi.

İttifak ülkeleri Taliban yöneticilerini affı uygulamaya, tüm ülkede ve tüm saflarda hakim kılmaya çağırdı.

HRW hafta içerisinde yayınladığı bir raporda "15 Ağustos ile 31 Ekim arasında teslim olan veya Taliban güçleri tarafından gözaltına alınan 47 eski Afgan Ulusal Güvenlik Kuvvetleri üyesinin öldürülmesi veya kaybedilmesini” belgeledi.

HRW, “Kurbanlar arasında askeri personel, polisler, istihbarat servisi üyeleri ve milisler var” dedi.

Washington ve müttefikleri, "Bildirilen vakalar ivedilikle ve şeffaf bir şekilde soruşturulmalı, sorumlulardan hesap sorulmalı ve bu adımlar daha fazla cinayet ve kaybolmaya karşı derhal caydırıcı olmak için açıkça ilan edilmelidir” diye belirtti.

ABD’nin güçlerinin Taliban ile anlaşarak geri çekilmesi ve ABD destekli hükümet ve ordunun çökmesi ardından ağustos ayında Taliban yönetimi ele geçirmişti.

ABD'li yetkililer bu hafta başlarında Afgan yetkililerle görüşmüş ve Taliban’ı ülke genelinde kadın ve kız çocuklarının eğitime erişimini sağlamaya çağırmıştı.

ABD'li bir sözcü, ABD'nin ayrıca "insan hakları ihlalleri iddialarıyla ilgili derin endişelerini dile getirdiğini" söylemişti.