Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

ABD ve Asya’daki ittifakları Çin’e karşı birlik oluşturuyor

ABD, Avustralya, Japonya ve Hindistan Dışişleri Bakanları, isim vermeden Çin’in Pasifik Asya bölgesindeki yayılmasına karşı Quad adı verilen ittifaklarını derinleştirmek için görüşmelere başladı.

ABD ve Asya’daki ittifakları cuma günü Avustralya’nın Melbourne kentinde bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkesinin Pekin ile yaşadığı zorlu ilişkilere gönderme yaparak aynı fikirleri paylaşan demokrasiler arasında işbirliği için kurulan bu grubun önemli olduğunu ifade etti.

Morrison, “Kırılgan, parçalanmış ve çatışmalı bir dünyada yaşıyoruz (…) Bizi zorlamak isteyenlere karşı koyuyoruz” dedi.

Avustralya Başbakanı, Çin’in adını vermeden üç ortağının "Avustralya üzerindeki baskı ve zorlamayı” anlamasının kendilerinde “büyük bir rahatlama” yarattığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington her ne kadar bugün Ukrayna’daki Rus tehdidine odaklansa da uzun vadeli zorluğun “geleneksel düzeni” zan altına alan Çin’in ilerleyişi olduğunu söyledi.

Blinken, görüşmelerden önce Avustralya gazetesi The Australian’a yaptığı açıklamada “Bana göre, Çin’in nihai amacının sadece bölgede değil, dünyada da önde gelen askeri, ekonomik, diplomatik ve siyasi güç olmak olduğuna dair çok az şüphe var” dedi.

Quad grubu 2007 yılında kuruldu ancak yaklaşık on yıl sonra, Çin ile Hindistan arasındaki sınırda yaşanan çatışmalar ve Çin’in Güney Çin Denizi’ne asker konuşlandırması ardından vücut buldu.


Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi, ocak ayında kendi parlamentosunda yaptığı açıklamada Quad’ın Pasifik Asya bölgesinde “hukuk devletine dayalı özgür ve açık bir düzen” tesis etmeyi sağlayacağını iddia etmişti.

ABD açısından Melbourne toplantısı Asya’yı dış politika ve güvenlik politikasının merkezine alma tercihini yeniden vurgulama fırsatı sunuyor. Bilinken, toplantı için Avustralya’ya vardığında her ne kadar Ukrayna Washington’da dikkatlerin merkezinde yer alsa da “Dünya büyük” dedi. Blinken, “Çıkarlarımız küreseldir ve hepiniz çok iyi biliyorsunuz ki odak noktamız Asya-Pasifik ve Hint-Pasifik bölgeleridir" dedi.