ABD-Türkiye gerilimi tırmanıyor: Erdoğan'dan 'kopya' tepki

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye’yi S-400 konusunda uyararak, bir seçim yapmasını istemesi ardından Ankara’dan benzer bir tepki geldi.

Amerika Başkan Yardımcısı Mike Pence, Çarşamba günü NATO zirvesi kapsamındaki bir toplantı sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye’yi S-400 hava savunma sistemi konusunda geri adım atmaya çağırdı.

Bunun üzerine Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Washington’da düzenlenen başka bir toplantıda Rusya’dan satın alınan S-400’e ilişkin “İş bitti, geri adım atmayacağız” dedi.

PENSE: TÜRKİYE TERCİH YAPMAK ZORUNDA

Kısa bir süre sonra Mike Pence Twitter üzerinde sert bir açıklamada bulundu:

“Türkiye bir tercih yapmak zorunda. Tarihteki en başarılı askeri ittifakta kritik öneme sahip bir ortak olarak mı kalmak istiyor? Yoksa, ittifakımızı sarsacak pervasız kararlar alarak bu birlikteliğin güvenliğini riske mi atmak istiyor?”

Türk Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Perşembe günü yaptığı yeni bir açıklamada, ABD’nin açıklamasını kopyalayarak tersyüz etti: “ABD artık karar vermeli. Türkiye'nin müttefiki olarak mı kalmak istiyor yoksa NATO müttefikinin düşmanlarına karşı savunmasını baltalamak için teröristlerle işbirliği yaparak dostluğumuzu riske mi atmak istiyor?”

ABD’Lİ YETKİLİLER: ORTA YOL YOK

Bu arada Amerika’nın Sesi radyosuna göre Çavuşoğlu, Washington’daki temasları sırasında ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Demokrat Eliot Engel ve komisyonun kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Michael McCaul ile de görüştü.

Engel ve McCaul, görüşme ardından yaptıkları yazılı açıklamada, Türkiye’nin Transatlantik ittifakı (NATO) katılımını tehlikeye atabilecek olan Rus yapımı S-400 füze sistemini alma planına karşı partilerüstü muhalefetlerini açıkça ortaya koyduklarını kaydetti.

Açıklamada, Bakan Çavuşoğlu’na ABD’nin Türkiye’ye S-400 yerine, NATO’yla birlikte çalışabilecek Patriot füzelerini satın alması konusunda cazip bir teklif sunduğuna dikkat çekilirken, Türkiye'nin hem Rusya hem de ABD ile savunma işbirliğini seçmesi noktasında bir orta yol olmadığına vurgu yaptı.

Açıklamada ayrıca Türk hükümetinin NATO ittifakına bağlılığını sürdürdüğünü göstermeyi seçmesi gerektiği, zira Moskova’yla bağlarının derinleşmesinin, yaptırımlar ve F-35 programına katılım konusunda Türkiye’yi riske soktuğu kaydedildi.

F-35 SAVAŞ UÇAKLARI PROJESİ ETKİLENDİ

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 gerilimi son günlerde tırmandı. 2 Nisan günü Reuters haber ajansının iki kaynağa dayandırdığı haberine göre Amerikalı yetkililer, Türk mevkidaşlarını F-35 savaş uçakları projesi ile bağlantılı ekipman teslimatının durdurulduğu yönünde haberdar etti.

Bu karar, Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına karşı, ABD’den gelen ilk somut adım olarak değerlendirildi.

ABD’nin Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının bazı parçaları Türkiye’den tedarik ediliyor.

Adını vermeyen Amerikalı kaynaklar, bundan sonraki eğitim teçhizatının ve F-35 bağlantılı bütün materyallerin sevkiyatının iptal edildiğini açıkladı.

ABD ve F-35 savaş uçağına sahip diğer NATO müttefikleri, S-400 konusunda endişeliler. Özellikle Rusya’nın, S-400 füze savunma sistemi ile F-35'leri nasıl tespit ve takip edebileceğini öğrenmesinden ve bu uçakların gelecekte Rus yapımı silahlara karşı daha savunmasız hale gelmesinden endişe duyuyor.