ABD, Talibanlarla görüşmeyi doğruladı

Afganistanlı Taliban hareketi, Pazartesi günü Amerikalı yetkililerle görüşmelerde bulunduklarını açıkladı. Washington yönetimi, görüşmeleri doğruladı.

Taliban hareketi, Katar’da Amerikalı temsilcilerle bir görüşme gerçekleştirdiklerini duyurdu. Talibanların, Katar’da resmi temsilciliği bulunuyor. Bu yeni görüşme turu ile Afganistan’daki savaşa son verilmesi hedefleniyor.

Şimdiye kadar toplantıları doğrulamaktan kaçınan ABD yönetimi, Salı günü yaptığı açıklamada görüşmeleri doğruladı. Görüşmelerin ABD’nin barış elçisi Zalmay Halilzad ile Taliban temsilcileri arasında yapıldığı bildirildi.

AFP’ye konuşan ABD Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü özel temsilci Halilzad ve Washington yönetiminden bir ekibin Taliban temsilcileri ile konuşmak için Doha’da bulunduğunu belirtti. Sözcü, Salı günkü açıklamasında görüşmelerin en az iki gün süreceğini bildirdi.

Zalmay Halilzad, Doha’ya gelmeden önce hafta sonu Pakistan’a gitmişti. Zalmay, aynı amaçla Hindistan, Çin ve Afganistan’a da ziyaretlerde bulunmuştu. Zalmay’ın Talibanlarla, doğrulanan son görüşmesi 2018 sonunda Abu Dabi’de gerçekleşmişti.

Zalmay, Pazar günü İslamabad ziyareti ardından Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Pakistan tarafından da gelecek yeni ilerlemelerle iyi yolda olduklarını söylemişti.

Pakistan Başbakanı İmran Han da Pazartesi ve Salı günleri Doha’da bulunuyordu.

Talibanlar, kısa bir süre önce ABD ile görüşmeleri askıya alma tehdidinde bulunmuştu. ABD, Afgan hükümetinin de bu görüşmelere katılmasını istiyor ancak Talibanlar, Afgan hükümetinin Washington’un bir “kuklası” olduğunu belirterek reddediyor. Afgan hükümeti de bu gelişmeler karşısında, müzakerelerde dışlandığı endişesini paylaşıyor.

Zalmay Halilzad’ın bölge turu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Afganistan’daki 14 bin askerinin yarısını çekme niyetini beyan etmesinden sonra başlamıştı.