ABD-Taliban görüşmelerinde “önemli ilerleme”!

ABD’nin Afganistan’da uzlaşı özel temsilcisi Zalmay Halilzad, ABD ile Talibanlar arasındaki görüşmelerde “önemli ilerlemeler” kaydedildiğini söyledi.

Talibanlar ile ABD temsilcileri arasında Katar’da altı gün boyunca görüşmeler yapıldı. Görüşmelerin ardından Twitter üzerinde bir açıklama yapan Zalmay Halilzad, “Buradaki görüşmeler, daha verimli (...) Bu hayati meselelerde önemli ilerlemeler kaydettik” dedi.

Pakistan’da üslü Talibanların üst düzey bir yetkilisi AFP’ye yaptığı açıklamada bu “iyimserliği” paylaşarak, tarafların “önemli noktalar üzerinde anlaşma” sağlandığını söyledi. Taliban sorumlusu, “İlerliyoruz ve çok ilerleme kaydettik” dedi.

“ÖNEMLİ BİR AŞAMA”

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdulrahman El Tani de Twitter üzerinde görüşmelere ilişkin bir mesaj paylaştı. El Tani, “Bu ilerlemeler, Afganistan barış ve uzlaşı tarihinde önemli bir aşamadır” diye belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pence de görüşmelere ilişkin Twitter üzerinde açıklama yaptı. “Cesaret verici haberler” diyen Pence, “ABD, Afganistan’ın uluslararası terörizmin bir sığınağı olmasını engellemek ve askerlerimizi eve geri getirmek amacıyla barışı bulmaya dahil oluyor” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, 2018 yazında ilk olarak Doha’da Taliban temsilcileri ile gizli görüşmeler başlattı. Bir kaç görüşme turu ardından Washington yönetimi Zalmay Halilzad’ın Talibanlarla doğrudan görüşme halinde olduğunu doğruladı.

HALEN ÇÖZÜLMESİ GEREKEN SORUNLAR VAR

Bu hafta Katar’daki görüşmeler öncekilerden daha uzun sürdü. Son görüşmelerden önce günlük olarak tweet atan Halilzad, bir hafta boyunca sessiz kaldı. Halilzad, Cumartesi günkü açıklamasında “Bu yolda ilerleyeceğiz ve kısa zamanda müzakerelere yeniden başlayacağız. Çözülmesi gereken bir miktar sorun var” diye belirtti.

Özel temsilci hangi konularda ilerleme sağlandığına açıklık getirmedi. İddialara göre, Amerikalı askerlerin geri çekilmesi karşılığında, Talibanların yabancı aşırılıkçılar ve ABD’nin terörist kabul ettiği cihatçı gruplara artık yer vermemesi isteniyor.

TALİBANLAR: ABD TALEPLERİMİZİN BİR ÇOĞUNU KABUL ETTİ

Afganistan’daki ABD müdahalesinden 17 yıl sonra, Trump yönetimi Amerikan askerlerinin çekilmesi niyetini ortaya koydu. Washington, 2018 yılı sonunda Afganistan’daki 14 bin askerin yarısını çekme yönünde karar aldı.

AFP’ye konuşan bir Taliban yetkilisi, bunun Talibanlarla son görüşmelerin bir sonucu olup olmadığı soru üzerine “ABD taleplerimizin çoğunu kabul etti” dedi.

Talibanların sözcüsü Zabihullah Mücahid de yazılı bir açıklama yaparak, Pazartesi ile Cumartesi arasındaki görüşmelerde gerçekleşen ilerlemelerin, “yabancı birliklerin çekilmesini” içersiğini söyledi.

ATEŞKES OLACAK MI?

Halilzad, “Her şey üzerine bir anlaşma olmadan çatışmaya ilişkin bir karar olmayacak ve bu ‘her şey’ Afganlar arasında bir diyalog ve tam bir ateşkesi de içermeli” dedi.

Taliban temsilcileri de her iki tarafın “son anlaşmazlık konularını çözmek için bir uzlaşı” arayışında olduğunu belirterek, bu sorunlar arasında “Afgan hükümeti sorununun” da yer aldığını bildirdi.


Taliban hareketi Afgan hükümeti ile görüşmeyi reddederek, hükümetin ABD’nin bir kuklası olduğunu ve tek geçerli muhataplarının ABD olduğunu belirtiyor. Taliban sözcüsü, “Yabancı güçlerin geri çekilme sorunu üzerine bir anlaşma olmadan, başka konular üzerinde tüm ilerlemeler imkansızdır” diye uyardı.