ABD Suudi Arabistan’a 280 adet havadan havaya füze sattı

Amerikan hükümeti, Suudi Arabistan’da 280 adet orta menzili havadan havaya füze satmaya karar verdi.

Yemen’de İran destekli Husilere karşı hükümet güçlerini destekleyen Suudi Arabistan, 650 milyon dolar tutarında 280 adet AIM-120C füzesi ve ekipmanlarını elde etmek istemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Joe Biden yönetimi Kongre’yi bu satışa ona verdiği konusunda haberdar etti.

Joe Biden’ın Beyaz Saray’a gelmesi ardından Suudi Arabistan ile ilişkiler soğumuştu. Biden seçim kampanyası sırasında Suudi Arabistan yöneticilerinden gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetindeki sorumluluklarından dolayı hesap soracağını söylemişti.

Ancak Amerikan ordusu, kendileri için kilit bir ittifak olarak kalmaya devam eden Suudi Kralllığı’ndaki birçok üste konuşlu buluyor. 

ABD Dışişleri Bakanlığı, Joe Biden’ın Yemen’deki savaşı sonlandırma taahhüdü ile çelişen bu satışı “Amerikalıların yaşamını korumak istemekle” gerekçelendirdi.

Dışişleri Bakanlığı, "Geçen yıl içinde Suudi Arabistan'a yönelik sınır ötesi saldırılarda bir artış gördük" dedi.

Bakanlık, "Suudi AIM-120C füzeleri, ABD kuvvetlerini tehlikeye atan ve Krallık’taki 70.000'den fazla ABD vatandaşını tehdit eden çok sayıda insansız hava aracı saldırısını engellemede kilit bir rol oynadı" diye ekledi.