Bu hamle, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in Avrupa’da ifade özgürlüğünün "geriletilmesine" yönelik sert eleştirilerinin ardından geldi.
Jim Jordan, Alphabet (Google), Meta, Amazon, Apple, Microsoft, TikTok, X (eski adıyla Twitter) ve Rumble yöneticilerine mahkeme celpleri göndererek, bu şirketlerin yabancı hükümetlerle olan iletişimlerine dair bilgi talep etti.
Açıklamada, "yasalara, yönetmeliklere, mahkeme kararlarına veya diğer hükümet sansür girişimlerine uyumla ilgili" detaylar istendiği belirtildi.
AVRUPA HEDEFTE
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, iki hafta önce Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Avrupa’da ifade özgürlüğünün gerilediğini savunmuştu. "Avrupa’nın her yerinde ifade özgürlüğü geri çekiliyor" iddiasında bulunan Vance, Ukrayna'daki savaş bağlamında Avrupa hükümetlerinin sansür politikalarını sert bir dille eleştirmişti.
Jim Jordan'ın açıklamasında, Avrupa Birliği’nin geçen yıl yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yönetmeliği'ne (DSA) de değinildi. DSA, Fransa’da ırkçı hakaretlerin yasaklanması ve Almanya’da Nazi sembollerinin yayılmasının önlenmesi gibi ulusal yasalarla belirlenen sınırları güçlendiriyor.
Jordan, "DSA, Avrupa Komisyonu’na platformların dünya çapındaki gelirlerinin %6'sına kadar para cezası verme yetkisi tanıyor" diyerek bu düzenlemeyi eleştirdi.
KÜRESEL ETKİLERİ
Açıklamada, Birleşik Krallık, Brezilya ve Avustralya’daki içerik moderasyonu yasalarına da atıfta bulunuldu. Özellikle X platformunun Brezilya ve Avustralya'daki mahkeme kararlarına karşı koyarak küresel içerik kaldırma taleplerine direndiği vurgulandı.
Bu gelişmeler, ABD ve Avrupa Birliği arasındaki ticaret ve ifade özgürlüğü konularındaki gerilimi daha da tırmandırıyor. ABD Başkanı, Avrupa Birliği’ni %25 gümrük vergisiyle tehdit ederken, Avrupa Komisyonu ise "dünyanın en büyük serbest ticaret pazarı" olduklarını ve bunun ABD için bir "nimet" olduğunu belirterek yanıt verdi.