'ABD’nin el koyduğu diplomatik konutlar ‘şartsız’ geri verilmeli'

Rusya, başkanlık seçimlerine müdahil olunduğuna dair iddialar nedeniyle sorunlar yaşadığı ABD’den daha önce el konulan iki diplomatik yerleşkenin iadesini istedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Rusya arasında Kasım 2016’daki başkanlık seçimlerine Donald Trump’ın kazanması amacıyla müdahale edildiği iddiaları üzerinden yaşanan gerginlik devam ediyor. İki ülkenin dışişleri bakan yardımcılarının bugün Washington’da görüşmesi beklenirken, Kremlin Sarayı’ndan Obama yönetimi tarafından alınan yaptırım kararının geri çekilmesi uyarısı geldi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Aralık ayında 35 diplomatın sınırdışı edilmesi ardından ABD yönetimince el konulan iki diplomatik binanın geri iade edilmesi gerektiğini söyledi. Peskov, söz konusu binaların ‘şartsız ve müzakeresiz’ iadesini istediklerinin altını çizdi.

Peskov’un açıklamaları, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov ile ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ‘3 numaralı’ ismi Thomas Shannon’un bugünkü görüşmesi öncesine denk geldi. Diplomatik konutlara ilişkin konu 7 Temmuz’da Almanya’da düzenlenen G20 Zirvesi’nde Vladimir Putin ve Donald Trump arasındaki görüşmede de gündeme gelmişti.

Rusya yönetimi, Demokrat aday Hillary Clinton’un kaybetmesi amacıyla ABD seçimlerine medya ve internet korsanları üzerinden faaliyet yürütüldüğü iddiasını reddediyor. Ancak Trump’ın danışmanlarından Michael Flynn’in Rusya’yla olan bağlantıları nedeniyle istifa etmek zorunda kalması ABD’de özellikle istihbarat örgütleri ve Demokrat Parti tarafından savunulan bu iddiaları güçlendirmişti.