ABD’nin çelik ve alüminyum kararı endişelendirdi

ABD Başkanı Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına getirilen ağır gümrük vergilerine yönelik açıklamasıyla ihracatçı ülkelerle başlayan gerginlik, karşılıklı önlemlerle devam edecek. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın ithal çelik  ürünlerine yüzde 25, alüminyum ithalatına ise yüzde 10 ek gümrük vergisi getirileceğini duyurmuştu. Yılda ortalama 30 milyar doların üzerinde çelik ithal eden ABD’nin yerli üretim çeliğin payını yüzde 63’ten yüzde 73 ile 80 arasına çıkartmayı hedeflediği ilan edilmişti. 

Bu açıklamanın ardından en önemli tepki Avrupa Birliği’nden (AB) geldi. AB’den yapılan açıklamalar, dünyanın iki büyük ekonomik gücü arasındaki rekabetin daha da artacağını gösteriyor. 

Trump’ın ardından açıklama yapan AB Komisyou Başkanı Jean-Claude Juncker, ek gümrük vergilerine ilişkin kararın yanlış olduğunu vurguladı. AB ülkelerinden ABD’ye ihraç edilecek çelik ürünlerine ek vergileri ‘üzüntüyle karşıladıklarını’ söyleyen Juncker, korumacı politikaların fayda getirmeyeceğini savundu. 

Çelik sektörünün AB’de de sorunları olduğunun altını çizen Juncker, ABD’nin kararının Avrupa’da binlerce çelik emekçisinin işsiz kalmasına yol açacağını söyledi. 

AB Komisyonu Başkanı, ABD’nin kararının adil olmadığını savunurken, birlik olarak karşı tedbirler alınacağını ilan etti.  

ABD’nin kararından komşu ülke Kanada’nın da etkilenmesi bekleniyor. ABD’ye yapılan alüminyum ithalatında Kanada’nın 9,3 milyar dolarlık bir payı bulunurken, bu ülkeden yıllık 5,5 milyar dolarlık çelik ithal ediliyor.