ABD’nin İran’a yaptırımları: Irak'ın muafiyeti uzatıldı

ABD Yönetimi, elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını İran'dan sağlayan Irak'a yeni bir kaynak bulması için ek 30 günlük süre daha tanıdı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından İran'a uygulanan yaptırımlar kapsamında Tahran'la ticari ilişki içinde olan ülke ve şirketlere de yaptırım kararı alınmıştı.

Donald Trump'ın ciddi bir ekonomik ve sosyal krizin içinde olan İran'a yönelik bu baskı politikasına karşılık Irak'ın geçici olarak yaptırımlardan muaf tutulması kararlaştırılmıştı.

Ancak ABD hükümeti, Irak'ın elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü karşıladığı İran dışında başka bir ülkeye yönelmesi için ek 30 gün süre tanıdı. Bu süre en son Şubat ortasında 45 gün uzatılmıştı ve yeni kararla birlikte Nisan sonundan itibaren İran'dan elektrik ithalatının sürmesi halinde Irak'a da yaptırım uygulanacak. Bu bilginin bizzat Iraklı üst düzey yetkililerce doğrulandığı öğrenildi.

ABD ŞİRKETLERİYLE ANLAŞMAYA MI ZORLANIYOR?

Amerikan yönetimi Kasım ayından bu yana Irak'a ya kendi elektrik kapasitesini arttıracak sistemleri hayata geçirmesi ya da başka bir ülkeden ithalat yapması yönünde baskı yaparken, yaptırımlar konusundaki muafiyeti birçok kereler uzatmıştı.

ABD'nin yaptırım uygulaması halinde Irak'ın petrol gelirlerinin ciddi biçimde düşmesi riski bulunuyor. Irak'ın bütçesinin yüzde 90'ını petrol gelirleri oluşturuyor. Washington, başta General Electric olmak üzere Amerikan şirketleriyle elektrik üretiminin sağlanması için Bağdat'a baskı uyguluyor.

YILLIK İHTİYACIN ÇOK KÜÇÜK BİR KISMINI ÜRETEBİLİYOR

Ancak kendi elektriğini üretme noktasında olmayan Irak, ekonomisini ayakta tutmak için İran'dan günlük 28 milyon metreküp doğalgaz ile bin 400 megavat elektrik satın alıyor. Irak'ın tek başına üretebildiği elektrik ise yıllık 16 bin megavatla sınırlı.