ABD: Myanmar ordusu soykırım suçu işledi

ABD ilk kez resmi olarak Myanmar’ı, Müslüman Ronhingya azınlığına karşı “soykırım” işlemekle suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “"Myanmar ordusu üyelerinin 2016 ve 2017 yıllarında Rohingyalara karşı soykırım ve insanlığa karşı suç işlediğini” belirtti.

Yahudilere yönelik soykırımdan ABD’nin altı kez “soykırım işlendiği” sonucuna vardığını belirten Blinken, Rohingyalara karşı yapılan için de “yedinci kez” dedi.

Blinken, United States Holocaust Memorial Museum’da yaptığı konuşmada bu ifadeleri kullandı.

Ağustos 2017’den bu yana çoğunluğu Müslümanlardan oluşan Rohingya halkına mensup 700 bini aşkın kişi, Budist ağırlıklı Myanmar’dan kaçarak komşu Bangladeş’e sığındı. Mülteciler, kapasitesinin üstünde dolu kamplarda yaşıyor.

Mülteciler, Myanmar ordusunu cinayet, toplu tecavüz ve kriminal yangınlar çıkarmakla suçladı.

Blinken, "Ordu, iktidarı ele geçirdiğinden bu yana 1.600'den fazla erkek, kadın ve çocuğu öldürdü ve 12.000 başka kişi haksız yere kötü koşullar altında tutukladı. Tutuklananların çoğu işkence ve cinsel şiddete maruz kaldı" dedi.

ABD hükümeti, Myanmar ordusunun Rohingyalara yönelik operasyonunu defalarca “etnik temizlik” olarak tanımlamıştı.  2019'da ABD, başkomutan dahil olmak üzere Myanmar ordusunun şeflerine yaptırım uyguladı.

ABD yasaları, hükümetin soykırım ilan etmesinden sonra herhangi bir özel eylem gerektirmiyor, ancak bu tanımlama, geçen yıl bir darbeyle iktidarı ele geçiren Myanmar ordusu üzerindeki uluslararası baskıyı artırabilir.