ABD Mısır’a askeri yardımların önünü açtı

ABD yönetimi, eski Başkan Barack Obama döneminde insan hakları ihlalleri nedeniyle dondurulan Mısır’a askeri yardımların önünün açılmasına karar verdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Abdulfettah el Sisi yönetimindeki Mısır’a 195 milyon dolarlık askeri yardımın verileceğini duyurdu.

Mısır yönetiminin ABD’nin insan hakları ihlalleri konusundaki çekincelerine yanıt olmak amacıyla adımlar attığını söyleyen bir bakanlık sözcüsü, bu nedenle askeri yardımların verilmesi kararının alındığını belirtti. Sözcü, ABD ile Mısır arasında ‘güvenlik ve terörizme karşı mücadele’ konusundaki ortak hedeflerin önemine dikkat çekerken, Kahire ile stratejik ilişkileri güçlendirmekte kararlı olduklarının altını çizdi.

2013 yılında askeri darbe sonrasında cumhurbaşkanlığına seçilen El Sisi yönetimindeki Mısır’a askeri yardımlar, bir önceki ABD Başkanı Barack Obama tarafından görevi devretmesinin hemen öncesinde dondurulmuştu. Bu karara gerekçe olarak Mısır’da demokrasi ve sivil özgürlükler konusundaki ‘kötü sonuçlar’ gösterilmişti.