ABD’li yetkililere göre virüs konuşurken de bulaşabiliyor!

Amerikan hükümetine bağlı üst düzey bir bilim yetkilisi, koronavirüs Covid-19’un konuşurken ve nefes alıp verirken de bulaşabileceğini belirtti. Beyaz Saray, halka maske takmayı önermeye hazırlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın salgına ilişkin danışmanı ve bulaşıcı hastalıklar ulusal enstitüsü müdürü doktor Anthony Fauci, Fox News’te yaptığı açıklamada virüsün sadece öksürünce ya da hapşırınca değil, insanlar birbirleriyle konuşunca da geçebileceğine işaret eden bilgilere dikkat çekti.

Geçen Çarşamba günü, Amerikan Bilimler Akademisi, Beyaz Saray’a gönderdikleri detaylı bir mektupta virüsün, sadece başka kişilerin öksürükleri ile yüze doğrudan gelen damlacıklar ya da yüzeylerle temas kurmakla bulaşmadığını, insanların nefesleri yoluyla da bulaşabileceğine ilişkin endişelerini ifade etmişti.

Akademi adına yayınlanan ve başka uzmanlar tarafından da gözden geçirilen mektupta, “Halihazırdaki mevcut araştırma çalışmaları SARS-CoV-2’nin (Covid-19) hastaların nefes yoluyla doğrudan ortaya çıkan bioaerosollarla bulaşma olasılığını destekliyor” denildi.

Hong Kong Üniversitesi araştırmacıları kısa bir önce maske takılmasının hastalar tarafından salınan koronavirüs miktarını azalttığını ortaya koymuşlardı.

Wuhan’daki Çinli araştırmacılar da, kentin farklı hastanelerindeki odalarda bulunan havadan aldıkları eşantiyonlarda, yüksek düzeyde koronavirüs yoğunlaşması tespit etmişlerdi. Çinli araştırmacılar, özellikle tuvaletler ve sağlıkçıların koruma ekipmanlarını çıkardığı salonlarda yoğunlaşmanın yüksek olduğuna dikkat çekmişlerdi.

Amerikalı yetkililer bu sonuçlar ışığında ülkede maske, muhtemelen ev yapımı maske takılmasını önermeye hazırlanıyor. Bunun bir zorunluluk haline getirilip getirilmeyeceği henüz bilinmiyor. New York’ta belediye başkanı şimdiden halkı yüzlerini dışarıda kapatmaya çağırdı.