ABD: Kuzey Kore’de halen nükleer materyal üretiliyor!

ABD Dışişleri Bakanlığı, Haziran ayında varılan anlaşmaya rağmen Kuzey Kore’de halen nükleer materyal üretiminin devam edildiğini iddia etti.

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Senato Dışilişkiler Komitesi’nde yaptığı bilgilendirmede Kuzey Kore’nin nükleer madde üretiminin devam ettiğini savundu.

Kuzey Kore’nin halen nükleer programını devam ettirip ettirmediği yönündeki soruya cevap vermeyen Pompeo, bu konuya oturumda cevap vermeyeceğinin altını çizdi.

Pompeo, 12 Haziran’da Singapur’da ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki anlaşmaya ve ikili ilişkilere yönelik ise, olumlu sözler sarfetti. Pompeo, bir senatörün Kuzey Kore’nin ABD’yi ‘aldattığı’ yönündeki çekincesine ise, ‘korkacak bir şey olmadığı’ cevabını verdi.

Ancak Pompeo, Kuzey Kore’de halen nükleer materyal üretilmeye devam edildiğini savundu. 

Kuzey Kore’nin nükleer programı ve balistik füze denemeleri nedeniyle iki ülke arasında özellikle Donald Trump’ın göreve geldiği Ocak 2017’den sonra karşılıklı tehditler savrulmuştu. Bu yılın başında sürpriz bir şekilde önce Güney Kore ile sonrasında ise ABD ile diyalog kurulmuş ve Trump ile Kim Jong-un arasında 12 Haziran’da Singapur’da bir görüşme gerçekleşmişti.

Görüşme sonrasında Kuzey Kore’nin nükleer tesisinin imha edildiğine dair görüntüler paylaşılmıştı.