ABD ile Kuzey Kore arasında 'üst düzey' görüşmeler yapıldı

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Haziran ayı başında yapılması planlanan baş başa görüşme öncesi, “çok üst düzey” görüşmeler yapıldığını söyledi.

Washington Post gazetesi, CIA patronu olan ve Dışişleri Bakanı olması beklenen Mike Pompeo’nun 7-8 Nisan’daki hafta sonu içerisinde Pyongyang’a gizli bir ziyaret gerçekleştirerek Kuzey Kore lideri ile görüştü.

Beyaz Saray ve CIA bu konuda yorum yapmayı reddetti. ABD Başkanı Donald Trump ise Florida’da Japonya Cumhurbaşkanı Shinzo Abe ile yaptığı görüşme ardından Kuzey Kore lideri ile “çok üst düzey” görüşmeler yapıldığına dikkat çekti.

Kuzey Kore lideri ile baş başa görüşme için de beş olası yerden bahseden Trump’a göre, her şey yolunda giderse bu görüşme Haziran başında gerçekleşecek.

Yapılan hazırlıklara da değinen Trump, iyimser bir tablo çizerek, “Bize saygı duyuyorlar. Biz de onlara saygı duyuyoruz. Gün konuşma ve sorunları çözme günüdür” dedi.

Trump, “Küresel bir sorunu çözmek için gerçek bir şans var. Bu bir ABD, Japonya veya başka bir ülkenin sorunu değil, dünya için bir sorundur” diye ekledi.

Beyaz Saray’dan yapılan bir açıklamaya göre Trump, Kuzey Kore ile doğrudan bir temas halinde olmadı.

Görüşmenin yapılacağı tahmin edilen yerler arasında Panmunjom köyü geçiyor. Burası Kuzey ve Güney Kore arasında askerden arındırılmış alanda bulunuyor.

Trump ayrıca Kuzey ve Güney Kore arasındaki görüşmelerden de yana olduğunu söyledi. ABD Başkanı, “Savaşın sona ermesini tartışma konusunda rızam var. İnsanlar halen Kore savaşının bitmediğini anlamıyorlar” diye konuştu.

Her iki Kore liderleri arasında 10 gün sonra bir zirve yapılması öngörülüyor. 27 Nisan’da yapılması planlanan zirvede, 1950-53 yıllarında savaşa son veren anlaşmanın yerine geçecek yeni bir barış anlaşmasının yazılması gündeme gelecek.