ABD ile Çin arasında ticari savaş

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den gelen ithalata 60 milyar dolarlık cezalandırıcı tedbir açıkladı. Pekin yönetimi de 100 dolayında ürüne gümrük vergisi koymakla tehdit etti. Bu arada Asya’da borsa dalgalandı.

ABD ile Çin arasında, ticari savaş başladı. ABD Başkanı Donald Trump, “Çin’in ekonomik tacizini hedefleyen bir memorandum” imzaladı. Bu memorandumun hedefinde Çin ithalatı vardı. 60 milyar dolarlı cezalandırıcı tedbirler içeriyordu.

Çin’den yanıt gecikmedi. Pekin yönetimi, aynı gece 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25’lik gümrük vergisi hakkı uygulamaya hazır olduğunu açıkladı. Bu haber ardından Asya borsaları dalışa geçti. Tokyo’da Nikkei Borsası yüzde 4.51’lik kayıpla günü kapatırken, Hong Kong Borsası, yüzde 3.07 kayıp yaşadı. Şangay’da benzer bir durum yaşanırken, daha öncesinde ABD’de Dow Jones Borsaı yüzde 2.93’lük kayıpla günü kapadı. Bu kayıp 8 Şubat’tan bu yana yaşanan en büyük düşüş oldu.

Ticari savaş son bir kaç gündür biçim kazanıyor. Hafta başında Beyaz Saray, bilim teknolojisi, elektronik ve Telekom gibi sektörlerde “Made in China” ürünlerini hedeflemeyi öngördüklerini açıklamıştı.

Çin’in hedef aldığı ürünler ise taze meyveler, şarap ve etanol, domuz eti ve geri dönüşümlü alüminyum gibi ürünleri kapsıyor. Bu da yaklaşık 3 milyar dolarlık bir tedbiri içeriyor ki, ABD açısından zayıf bir yaptırım ifade ediyor. Çin henüz, Donald Trump’ın seçim kampanyası sırasında destek verdiği soya ürününe yönelik bir yaptırım kararı almadı. Amerikalılar geçen yıl Çin’e 14 milyar dolarlık soya ihraç etmişlerdi. Ayrıca Çin’in verdiği yanıt hemen uygulanmayacak. Pekin yönetimi müzakereler için açık kapı bırakmış oldu.

Ancak Çin tarafından gelen sert açıklamalar, tırmanan gerilimi daha da somutlaştırıyor. Çin Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada “Çin hiçbir şekilde ticari bir savaştan korkmuyor” dedi. Çin’in Washington büyükelçisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Eğer ABD tarafından bir ticari savaş başlatılırsa, Çin kendi meşru çıkarlarını tüm gerekli yöntemlerle sonuna kadar savunacaktır” dedi.

ABD’den gelen mesajlar da yatıştırma yönünde değil. ABD Başkanı Trump, Çin yöneticilerinden ABD’deki Çin ticaretini 100 milyar dolar azaltmalarını istedi. 2017 yılı Çin gümrük verilerine göre ABD ile 375.2 milyar dolarlık ticaret yapıldı. Her iki ülke de anlaşmazlıklarını çözmek için Dünya Ticaret Örgütü önünde prosedürler geliştirmeye hazırlanıyor.