ABD Hürmüz Boğazı’na uçak gemisi gönderebilir !

ABD’li askeri yetkililer, gerekirse Hürmüz Boğazı’na uçak gemisi gönderebileceklerini açıkladı.

İran ile ABD arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. ABD’nin Bahreyn’de üslü 5’inci filo komutanı amiral yardımcısı James Malloy, Reuters’a yaptığı açıklamada, İran’ın tehdit oluşturduğuna dair istihbarat servislerinin raporlarına dikkat çekerken, bu tehditlerin de Hürmüz Boğazı’na gerekirse uçak gemisi göndermeyi engellemeyeceğini belirtti.

Dünyada tüketilen petrolün beşte birinin geçiş nokta olan Hürmüz Boğazı, stratejik bir öneme sahip.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Abraham Lincoln” uçak gemisi ve destek gemilerinin, Tahran’a açık bir sinyal göndermek için Ortadoğu’ya gönderildiğini bildirmişti. Uçak gemilerine savaş uçakları da dahil. Washington, İran’ın ABD ve ittifaklarının çıkarlarına yönelik olası saldırılarını engellemek iddiasıyla bu girişimde bulunduklarını savunuyor.

ABD’nin hava-deniz güçlerinden oluşan ekibi, Perşembe günü Kızıl Deniz üzerindeki Süveyş kanalından geçerek, mevcut durumda komutan Malloy’un denetimi altına girmiş bulunuyor. Malloy, “Eğer bunları boğaza koymam gerekirse, yapacağım” dedi.

Malloy, Amerikan güçlerinin “yüksek hazırlık” içerisinde olduğunu doğrulamakla birlikte, İran ile bir savaşa hazırlanmadıklarını da sözlerine ekledi. Malloy, “Savaş yolunda değiliz ama ABD’ye, bölgedeki ortaklarını veya çıkarlarımıza yönelik tüm saldırılara yanıt vermeye kesinlikle hazırız” dedi.

İran yönetimi, tehdit iddialarını reddederek, “yalan istihbarat” dedi. ABD ile İran arasındaki gerilim son aylarda sürekli tırmandı. Donald Trump yönetimi, geçen yıl İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek, yeniden yaptırımlara döndü.

ABD Başkanı Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada İran’ın nükleer programı konusunda diyaloga davet etti ama, artan gerilime dikkat çekerek, silahlı bir çatışmanın ihtimal dışı olmadığını da kaydetti.