ABD-Güney Kore tatbikatı iptal

ABD ve Güney Kore’nin gerginlikleri azaltmak istedikleri Kuzey Kore’nin tepkisi nedeniyle ortak askeri tatbikatlarını iptal ettikleri duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Kuzey Kore arasında bu yıl içinde yapılan ve halen devam eden nükleerden arınma müzakereleri nedeniyle Güney Kore ile askeri tatbikatlar eleştiri konusu oluyordu. ABD ve Güney Kore tarafından yapılan toplantıda ise, Pyongyang yönetiminin tepkisini azaltmak amacıyla Vigilant Ace (Tetikteki As) adlı tatbikatın iptal edilmesi kararlaştırıldı.

Söz konusu karar, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile Güney Koreli mevkidaşı Jeong Kyeong Doo tarafından Singapur’daki bir güvenlik konferansı esnasındaki toplantıda alındı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Dana White, Aralık ayı için planlanan askeri tatbikatın belirsiz bir tarihe ertelendiğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile 2017 başından bu yana nükleer ve balistik füze denemeleri nedeniyle sert atışmalar yaşandığı akıllarda. Tüm dünyanın gergin bir biçimde takip ettiği sert tehditlerin ardından bu yılın başında iki ülke arasında diyalog süreci başlamıştı. Trump ve Kim Jong-un Haziran ayında Singapur’da görüşürken, Kuzey Kore yönetimi, görüşme öncesinde sahip olduğu nükleer tesisi imha ettiğine dair görüntüleri yayınlamıştı.