ABD, Fransa ve İngiltere’den Suriye için yeni girişim

ABD, İngiltere ve Fransa, kimyasal saldırılarla ilgili bağımsız bir araştırmanın yürütülmesi için BM Güvenlik Konseyi nezdinde yeni bir girişim başlattı.

ABD, İngiltere ve Fransa, Suriye’deki kimyasal silah saldırıları iddialarına ilişkin BM Güvenlik Konseyi’ne yeni bir tasarı sundu.

Üç ülkenin sunduğu tasarıda, Şam yakınlarındaki Duma bölgesine yönelik kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili bağımsız bir araştırma yürütülmesi çağrısı yinelendi. Ayrıca, insani yardımların kesintisiz bir şekilde ulaştırılması, ateşkesin yürürlüğe sokulması ve Suriye'nin BM nezdindeki barış görüşmelerine katılması için çağrısı yapılıyor.

Bu arada kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) bağlı heyetler, Perşembe ve Cuma günleri Suriye'ye gitti.  

Operasyonu düzenleyen üç ülkenin BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu yeni tasarıya göre, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden Suriye'nin kimyasal silah stoklarıyla ilgili bilgileri tam olarak paylaşıp paylaşmadığıyla ilgili değerlendirmesini 30 gün içinde sunması isteniyor.

Tasarıyla ilgili müzakerelerin Pazartesi günü başlaması öngörülüyor. Ancak, tasarının ne zaman oylamaya sunulacağı ise henüz netlik kazanmadı.