ABD’den Türkiye’ye bu kez ticari yaptırım geliyor!

Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satışını durduran ve iki Türk bakana yaptırım uygulayan ABD, bu kez 1.66 milyar dolarlık Türk ürününe vergi muafiyetini kardırmayı gündemine aldı.

ABD ile Türkiye arasındaki gerilim boyutlanarak devam ediyor. Görünürde, Türk devletinin Amerikalı papaz Andrew Brunsun’ı serbest bırakmayı reddetmesi ve Rusya ile S-400 hava savunma sistemi anlaşması, bu gerilime gerekçe olarak gösteriliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'ın sözcüsü, NATO müttefiki Türkiye'den ithal edilen bazı ürünlere tanınan gümrük kolaylıklarını gözden geçirecekleri açıklamasında bulundu.

Sözcü, Türk ürünlerinin Amerikan pazarına kısmen gümrüksüz girişinin yeniden değerlendirmeye alındığını ifade ederken, bu durumun Amerikalı papaz Brunson'ın tutukluluğu ile ilgisinin bulunmadığını sözlerine ekledi.

Sözcü, "Türk hükümetinin Amerikan ürünlerine uyguladığı 'haksız ve kanuni dayanağı bulunmayan' vergilere yanıt olarak Türk hükümetinin GSP (Gümrüksüz vergi tarifesi) programı kriterlerine uyumunun gözden geçirildiğini” vurguladı.

Amerikalı sözcü, GSP kapsamında değerlendirmeye alınan Türk ürünlerinin bir milyar 660 milyon dolar hacminde olduğunu ifade ederken, bunların otomobil, ziynet eşyası, değerli metaller gibi ithal ürünlerini kapsadığını söyledi.

Trump yönetimi Mart ayı başında ABD'ye ithal edilen alüminyuma yüzde 10, çeliğe yüzde 25 ek gümrük vergisi koyma kararı almıştı. Bu uygulamaya, aralarında Türkiye’nin de olduğu bir çok ülke tarafından eleştirilerek, misilleme önlemeleri yürürlüğe konulmuştu.