ABD’den seçim öncesi Venezuela’lı yöneticilere yaptırım kararı

ABD yönetimi, iktidar karşıtı gösterilerin en az 103 kişinin yaşamına mal olduğu Venezuela’da birçok üst düzey yöneticiye yaptırım kararı aldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, Kurucu Meclis için oylamanın yapılacağı Venezuela’ya yönelik baskılarını arttırıyor.

Bakanlık tarafından alınan karar kapsamında, sosyalist hükümetin mevcut ve eski 13 üst düzey yetkilisi hakkında yaptırıma gidileceği duyuruldu. Henüz kesin yaptırımların ne olduğunun belirtilmediği bu kişiler arasında Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Tibisay Lucena Ramirez ile Kurucu Meclis için oluşturulan komisyonun başknaı Elias Jaua Milano bulunuyor.

Hugo Chavez’in ölümü ardından devlet başkanlığına seçilen Nicolas Maduro’ya karşı parlamentoda çoğunluğu oluşturan sağcı partilerin baskısı devam ediyor. Venezuela’nın dış gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını oluşturan petrolde yaşanan fiyat düşüşleri, ülke ekonomisine ciddi darbe vurmuştu.

Muhalefet ise, yüzde 700’leri bulan enflasyona yol açan ekonomik krizden Maduro yönetimini sorumlu tutarken, başkanın istifa etmesini istiyordu. Muhalefetin istifa ve erken seçim çağrılarına karşı Maduro tarafından Kurucu Meclis ilan edilmiş ve buna ilişkin 30 Temmuz’da seçimlere gidilmesi kararı alınmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump 17 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada, Maduro’nun ‘kötü bir yönetici’ olduğunu iddia etmiş ve Kurucu Meclis seçimlerinin iptal edilmesini istemişti. Trump, aksi halde ağır ekonomik yaptırımların devreye konulacağını ilan etmişti.