ABD’den hipersonik füze denemesi

Amerikan ordusu, “başarılı” bir hipersonik füze denemesi gerçekleştirdiğini duyurdu.

AGM-183A ARRW hipersonik seyir füzesinin cuma günü Kaliforniya açıklarında stratejik B52 savaş uçağından bırakıldığı bildirildi.

Hava kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre füze ses hızını beş kat aşarak, öngörülen bir alanda patladı.

ABD mevcut durumda birçok süpersonik silah programı geliştiriyor.  Amerikan ordusunun bilimsel kolu olan Darpa, yılın başında farklı bir hipersonik füze tipi test etmişti.

Belirli bir hedefe yönelik nükleer silah taşıyabilen hipersonik füzeler, yüksek hızda ve alçak irtifada uçmak, uçuş sırasında yön değiştirmek, yakalanmalarını zorlaştıran doğrusal ve öngörülebilir bir yörünge takip etmemek için tasarlanmışlar.

Hipersonik füze teknolojisi Çin ve Rusya tarafından da geliştiriliyor. Çin, 2021 yılında hedefini vurmadan önce yörüngede dünyanın etrafını turlayan bir hipersonik füze denemesi gerçekleştirmişti.

Rusya da Ukrayna’da iki hipersonik füze kullanırken, Kuzey Kure uçuş denemeleri yapmıştı.

ABD yakın tarihli bir raporda şu uyarıda bulunuyordu: "Amerikan sensörlerinden ve savunma sistemlerinden kaçmak için tasarlanmış süpersonik silahlar, ikili yetenekleri (nükleer ve konvansiyonel), zorlu uçuş yolları ve manevra kabiliyetleri nedeniyle giderek daha karmaşık bir tehdit oluşturuyor."