ABD’den AB’ye tartışmalı gümrük vergilerinde istisna

Birçok dünya ülkesine neredeyse ticari savaş ilan eden ABD’nin ilk aşamada AB’ye karşı gümrük vergileri öngörmediği duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), bugünden sonra yürürlüğe girecek birçok gümrük vergisine dair istisnaların olacağını duyurdu. Başkan Donald Trump’ın ticari konularda görevlendirdiği isim olan Robert Lighthizer, AB’nin çelik ve alüminyum ithalatına getirilen ek gümrük vergilerinden muaf tutulacağını duyurdu.

Bu açıklama, AB Komisyonu üyesi Cecilia Malström’ün bu yönlü bir beklentilerinin olduğunu söylemesinden sonra geldi.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump, ülkesinin ithal ettiği çelik ürünlerine yüzde 25, alüminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi kararı almıştı. AB’nin yanı sıra ABD’yle serbest ticaret anlaşması NAFTA’yı yeniden müzakere eden Kanada ve Meksika’nın da şimdilik gümrük vergisi dışında tutulacağı duyurulmuştu.

Çelik ve alüminyum vergileri konusunda Avustralya ve Arjantin’le de müzakereler sürüyor. AB, Meksika, Kanada ve diğer ülkelerin muaf tutulması halinde en önemli hedefin Çin Halk Cumhuriyeti olduğu düşünülüyor. Trump, Çin’in ülkesinin birçok ürününde telif haklarını çaldığını veya kopyaladığını iddia etmişti. ABD’nin Çin’le ticaretinde yüz milyarlarca dolarlık dış ticaret açığı Trump tarafından sıkça gündemde tutuluyor.