ABD’den İran’a ‘malzeme sağlayan’ kişi ve şirketlere yaptırım

ABD, nükleer silah üretmek istediğini iddia ettiği İran’la çalışan çok sayıda kişi ve şirketi yaptırımlar kapsamına aldığını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran’ın nükleer programında kullanılacak materyalleri temin ettikleri gerekçesiyle 5 kişi ile bir uluslararası şirket ağına yönelik yaptırım kararı alındığını duyurdu.

Mnuchin, bu kişi ve söz konusu ağa dahil olan 7 şirket hakkındaki yaptırımlarla İran’ın nükleer materyal teminini engellemek istediklerini savundu. Mnuchin, İran’ın Çin ve Belçika’daki ‘paravan’ şirketleri kullandığını iddia etti.

ABD’nin yaptırım kararı, İran’ın 2015 Viyana anlaşmasında öngörülenin aksine düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum miktarını arttıracağını duyurmasından sonra bir ilk oldu.

İran, zenginleştirilmiş uranyuma ilişkin kararını 1 Temmuz’da duyurmuştu. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran’ın bir yandan anlaşmaya bağlı kaldığını savunurken, diğer yandan da nükleer programı için malzeme temin ettiğini de savunuyor.