ABD’de işsizlik 1969’dan beri en düşük düzeyde

ABD’de Eylül ayı verilerine göre, işsizlik oranı yüzde 3,5 ile Aralık 1969’dan beri en düşük seviyesine indi.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından yapılan açıklamaya göre, Amerikan ekonomisi Eylül ayında 136 bin yeni iş birimi kurdu. Ağustos ayında 168 bin iş birimi kurulmuştu. Analistler, Eylül ayında 150 bin iş birimi ile daha iyi bir sonuç bekliyordu.

Veriler işsizlik oranının yüzde 3,5 ile 1969’dan bu yana en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor. Bu veriler, Amerikan Merkez Bankası’nın 29-30 Ekim tarihlerindeki toplantılarından önce merakla bekleniyordu. Sözkonusu toplantılarda faizlerin indirilip indirilmeyeceğine karar verilecek.

Merkez Bankası FED’in Başkanı Jerome Powell, son aylarda yaptığı açıklamalarda iş pazarı ve tüketimin Amerikan ekonomisinin iki güçlü noktası olduğunu belirtmişti.

Trump yönetiminin Çin’e karşı yürüttüğü ekonomik savaşın Amerikan ekonomisine etkileri görülmeye başlarken, sağlam bir iş pazarının sürdürülmesi Amerikan ekonomisinin kısmen bağışık tutulmasını sağlıyor.

Ticari gerilimlerin yarattığı belirsizlik, yatırımcıların gözünü korkuturken, tüketicilerin güvenini de baltalıyor. Bu ikisi Amerikan ekonomik büyümesinin geleneksel motorunu oluşturuyor. Ayrıca fabrika sanayisi de resesyona girdi.