ABD’de iki Erdoğan yandaşına 366 gün hapis cezası

ABD’de Mayıs 2017’de Erdoğan’ın korumalarının barışçıl gösterilere saldırmasına ilişkin görülen davada iki Erdoğan yandaşına bir yıl bir gün hapis cezası verildi.

Sinan Narin ve Eyup Yıldırım isimli saldırganlar, mahkeme önünde suçlarını kabul ettiler. Her ikisi de eylemcilere saldırmak ve yaralamaktan suçlanıyorlardı.

Yargıç Marisa Demeo, müzakereli bir cezayı onayladı. Saldırganlar 366 gün hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklu bulundukları süre göz önüne alınarak, önümüzdeki haftalarda cezaevinden çıkmaları bekleniyor.

Bu davada sadece sözkonusu iki kişi mahkum edildi. Suçlanan diğer kişiler Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarıydı. Amerikan makamları, 11 koruma hakkındaki soruşturmadan gizli bir şekilde vazgeçtiler. Oysa korumaların şiddetini kanıtlayan görüntü ve tanıklıklar dosyada yer alıyordu.

Diplomatik krize neden olan bu davada toplamda 19 kişi hakkında suçlama vardı. Bunların 15’i Erdoğan’ın korumalarıydı.

16 Mayıs 2017 tarihinde Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında barışçıl bir eylemde bulunan Kürtler, Erdoğan’ın korumalarının saldırısına uğramıştı. Görüntülerde, korumaların Erdoğan ile görüştükten sonra eylemcilere saldırdığı görülüyordu.