ABD’de duvar krizi: Ailece gelen göçmen sayısında rekor!

ABD’de Başkan Donald Trump ile Demokrat Parti arasında sınır duvarı konusundaki kriz devam ederken, geçtiğimiz ay sınırda yakalananlar arasında ailelerin rekor düzeyde olduğu duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümet kurumlarının kapalı kalmasına neden olan Meksika sınırında duvar inşasına dair kriz aşılabilmiş değil. ABD Başkanı Donald Trump’ın bu konuda Beyaz Saray’da Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile Demokratların Senato grubunun başı Chuck Schumer ile görüşmeyi terk ettiği duyuruldu.

Trump, Kongre’nin iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan Demokratların karşı çıkması nedeniyle Meksika sınırında inşa etmek istediği sınır duvarı için bu yılki bütçeye eklemek istediği 5,7 milyar dolara onay alamıyor.

SINIRDA YAKALANAN AİLELERİN SAYISINDA REKOR

Öte yandan tartışmaların ortasında yayınlanan yeni veriler, ülkeye yönelik kaçak göçlerde özellikle aile bireyleriyle birlikte gelenlerin sayısının arttığını gösteriyor.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, Aralık ayında 50 bin 753 göçmen, sınırdan kaçak giriş yapmak isterken yakalandı. Bakanlık, bu kişiler arasında aileleriyle birlikte gelenlerin sayısının 27 bine yaklaştığına dikkat çekti.

Bakanlık açıklamasında, 2017 yılında her ay ortalama 13 bin kişinin ailece geldikleri sınırda yakalandıklarına yer verildi.

Aynı verilere göre, geçtiğimiz ay ABD’ye aile bireyleri eşliğinde gelenlerin yüzde 95’inde fazlasını Guatemala, Honduras ve Salvador gibi Orta Amerika ülkelerinin vatandaşı idi. Bakanlık, yalnız başına ABD’ye giriş yapmak isteyenler arasında Meksikalı erkeklerin çoğunlukta olduğu bilgisini de paylaştı.