ABD’de bütçe krizi halen aşılamadı

ABD’de Aralık ayından bu yana devam eden bütçe krizi nedeniyle yüz binlerce kamu çalışanı mağdur olmaya devam ederken, Demokratlar ile yapılan dünkü görüşmelerde de sonuç alınamadı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Meksika sınırına inşa ettirmek istediği duvar için 2019 bütçesine ekletmek istediği 5 milyar dolara Kongre’den onay çıkmamıştı. Trump’ın ‘aylar sürebilir’ diye yorumladığı krizin aşılması için Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan Demokrat Parti yöneticileriyle görüşmeler sürüyor.

Dün ABD hükümeti ile Demokrat temsilciler arasındaki görüşmelerden de sonuç çıkmazken, krizin aşılması için bugün de müzakereler sürecek.

ABD’nin bu yılki bütçesi konusundaki anlaşmazlıklar ülke ekonomisi ve piyasaların zorlu bir süreç yaşamasına yol açabilir. Geçtiğimiz yıl da bütçe üzerine anlaşmazlıklar nedeniyle hükümet kapanmak (Shotdown) zorunda kalmıştı.

ABD’nin Meksika sınırına duvar örme projesi, Trump’ın 2016’daki başkanlık seçimi kampanyasının en önemli vaatlerinden biriydi. Buna karşı Demokrat Parti’nin ve bazı Cumhuriyetçi Parti üyelerinin kesin tavır koyması nedeniyle hükümete bağlı kamu kurumları kapandı. Yüz binlerce memur ise ya izne ayrıldı ya da maaşını alamadan çalışmak zorunda kaldı.