ABD’de bir göçmen kararnamesi daha yargıya takıldı

Trump'ın göçmenler konusundaki bir kararnamesi daha yargıdan döndü.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın göçmenlere karşı imzaladığı bir kararname daha yargıdan geri döndü.

Donald Trump’ın göçmenlere karşı imzaladığı birçok kararnameden sonra dün bir başka kararnamesi San Francisco’daki bir yargıç tarafından askıya alındı. San Francisco yargıçlarından William Orrich III, Trump’ın ‘sığınak şehirler’ olarak adlandırdığı ve göçmenleri koruyan kentlere verilen federal fonların kesilmesine ilişkin kararnamesini askıya aldı.

Yargıç kararında, Trump yönetiminin aldığı kararla birçok federal fonun etkileneceğine dikkat çekti. Yargıç, verdiği kararın anayasaya aykırılığının ise kararına itiraz edecekler tarafından ispatlanması gerektiğinin altını çizdi.

ABD’de birçok kentin oturum izni bulunmayan göçmenlere kapılarını açmasına karşı Donald Trump yönetimince federal fonların kesilmesi kararı alınmıştı. Başkanlık kararnamesiyle alınan bu karara karşı Santa Clara, San José ve Silicon Valley gibi kentler dava açmıştı.

Bu kentler, göçmenler için federal fonları kullanmamalarına rağmen böylesi bir karar alınmasının mali bütçelerinde ciddi zarar oluşturacağını savunuyordu. Bu kentlerden olan Santa Clara’nın gelirlerinin yüzde 35’i federal fonlardan sağlanıyordu.

Ocak ayında görevi devralan Donald Trump’ın 7 Müslüman ülkeden bireylerin ABD’ye girişini yasaklayan kararnamesi de yargıya takılmıştı.