ABD’de azil süreci tartışmaları kızışıyor

ABD’de Başkan Donald Trump’ın azil sürecine ilişkin karşılıklı hamleler sürerken, her iki taraf da birbirini ‘tanıkları sindirme’ ve ‘yasadışı’ olmakla suçluyor.

ABD Başkanı Trump’a karşı başlatılan azil süreci kapsamında kimi diplomatların Kongre’de dinlenecek olmasına karşı itirazlara Kongre’den ‘tanıkları sindirmeyin’ uyarısı geldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 2020 seçimlerinde olası en güçlü rakibi olan Demokrat Partili eski Başkan Yardımcısı Joe Biden hakkında Ukrayna’dan yardım istemekle suçlanmıştı. Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski olan görüşmesinin dökümlerinin açıklanmasıyla kanıtlanan skandal karşısında Demokratlar, azil sürecini başlatmışlardı.

POMPEO DİPLOMATLARIN ÇAĞRILMASINA SERT ÇIKTI

Öte yandan geçtiğimiz cuma günü konuyla bağlantılı olan birçok eski ve görevdeki diplomatın Kongre’de dinlenmesine karar verilmişti. Kongre’nin dinlenme talebiyle celp gönderdiği isimler arasında geçtiğimiz Cuma istifa etmek zorunda kalan Trump’ın Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker de vardı. Ayrıca eski Kiev Büyükelçisi Marie Yovanovitch, Avrupa işlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı George Kent, ABD’nin Avrupa Birliği nezdindeki büyükelçisi Gordon Sondland ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun danışmanlarından Ulrich Brechbuhl de ifadeye çağrılmışlardı.

Diplomatların Kongre’de dinlenmek üzere çağrılmalarına karşı Trump cephesinden ise sert itirazlar devam ediyor.

Birçok diplomatı çağrılan ve kendisi de en az 3 komisyonca ifadeye çağrılan Mike Pompeo, bugün başlayacak olan dinlemelere karşı sert bir mektup gönderdi. Demokratların çoğunlukta olduğu Kongre’nin bileşenlerinden Temsilciler Meclisi’ne mektup gönderen Pompeo, kısa sürede yapılan çağrıların mümkün olmadığını savundu.

Kendisine yönelik dinlenme çağrısına doğrudan karşı çıkmayan Pompeo, diplomatlaara gönderilen celplerin ise ‘Dışişleri Bakanlığı diplomatlarını sindirme ve kötü muameleye maruz bırakma amaçlı’ olduğunu iddia etti.

Donald Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı bir telefon görüşmesinde, 2020 seçimlerinin favorilerinden olan Joe Biden hakkında araştırma yapılmasını istediği ortaya çıkmıştı. Yapılan telefon görüşmesinin ifadeye çağrılan 5 diplomatın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da hazır bulunduğu bir ortamda gerçekleştiği öğrenilmişti.

DEMOKRATLAR: TANIKLARI SİNDİRME AMAÇLANIYOR

Ancak Demokrat Parti de Pompeo’nun mektubuyla Ukrayna skandalına ilişkin tanık olarak dinlenecek diplomatların sindirilmek istendiği suçlamasını getirdi. Pompeo’ya dinlenmesi için celp gönderen Kongre’nin Dışişleri, İstihbarat ve Yönetimi Denetleme adlı komisyonlarının başkanları, bir basın açıklamasıyla, Pompeo’yu uyardılar.

Komisyon başkanlarının ortak açıklamasında, “Sayın Pompeo, kendisini ve Başkanı (Trump) korumak için Dışişleri Bakanlığı’ndan gelecek tanıkları sindirmeye derhal son vermelidir” denildi.

Pompeo’nun süren soruşturmada doğrudan tanık olarak yer aldığına dikkat çeken Eliot Engel, Adam Schiff ve Elijah Cummings adlı komisyon başkanlarının açıklamasında, “Tanıkların Kongre seçilmişleri önünde konuşmalarını engellemeye yönelik her türlü çaba yasadışıdır ve (Trump’ı) azil soruşturmasına müdahaleye yönelik kanıt niteliğinde olacaktır” sözlerine yer verildi.