ABD Başkanı Trump’tan Türkiye’ye tehdit

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Kürtlere saldırması halinde “Türkiye’yi ekonomik yıkıma uğratacakları” tehdidinde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinde yaptığı bir açıklamada Türk devletinin Kürtlere saldırması halinde ayrıca 32 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturacaklarını söyledi.

Trump şu açıklamayı yaptı:

"Suriye'den çok geç kalmış çekilmeye başlarken, IŞİD'in bölgesel halifeliğinden geriye kalan çok az şeyi de, bir çok yönden sert bir şekilde vuruyoruz. Yeniden toparlanırlarsa, yakındaki mevcut üslerimizden yeniden saldıracağız.

Kürtleri vurmaları halinde Türkiye'yi ekonomik açıdan yıkıma uğratacağız. 20 millik bir güvenli bölge yaratacağız ve aynı şekilde Kürtlerin de Türkiye'yi provoke etmesini istemiyoruz.”

Trump şunları ekledi:

,“ABD'nin uzun vadeli Suriye'de IŞİD'i yok etmesi politikasından en çok faydalananlar Rusya, İran ve Suriye oldu. Biz de yarar sağladık ama askerlerimizi eve getirmenin zamanı geldi. SONU GELMEYEN SAVAŞLARI durdurun!"

TIRMANAN GERİLİM

Son haftalarda Türkiye ile ABD arasında, Suriye konusunda sözlü gerilim tırmandı. İlk kez bir ABD Başkanı bu kadar açık sözlerle Türkiye’yi tehdit ediyor. Türkiye ABD’nin NATO’daki en önemli müttefiklerinden biri olarak dikkat çekiyor.

13 Ocak günü bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, YPG’nin korunması için Türkiye ile bir anlaşmaya varılması konusunda iyimser olduğunu söylemişti. Pompeo, "Ülkelerini teröristlerden korumak Türk halkının ve Erdoğan'ın hakkıdır. Öte yandan bizimle birlikte savaşanların da korunmayı hak ettiğini biliyoruz" demişti.

Pompeo kısa bir süre önce Türkiye’nin Kürtlere yönelik katliam yapma olasılığı konusunda da uyarmıştı. Ocak ayı başında Newsmax TV’ye konuşan Pompeo, ABD Dışişleri Bakanı, “Türklerin Kürtleri katletmemesini sağlamanın önemi; Suriye’deki dini azınlıkların korunması. Tüm bunlar hâlâ ABD’nin görevlerinin bir parçası” ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE’NİN İKNA ETMEYEN İDDİALARI

Başkanı Donald Trump’ın son tehdidine Türkiye’den de yanıt geldi. Türk Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Twitter'da, “Türkiye’nin Kürtlerle değil teröristlerle savaştığını” iddia etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlerin düşmanı değil, hamisidir. Türkiye’nin Kürtlerle hiçbir sorunu yoktur" iddiasında bulundu.

Türk Savunma Bakanlığı ise Erdoğan’ın 2015 yılındaki bir paylaşımını Twitter üzerinde paylaştı. Erdoğan, “Tüm dünyaya sesleniyorum: Bedeli ne olursa olsun, Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'nin güneyinde devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” demişti.