AB zirvesinde Brexit’e çözüm çıkmadı

Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği (AB) zirvesi, Brexit krizinde somut bir ilerleme sağlamadan dağıldı.

27 AB ülkesi, Çarşamba ve Perşembe günler İngilizlerle Brexit krizini tartıştı. Bundan bir kaç hafta önce, zirve Brexit için “belirleyici” bir zirve olarak değerlendiriliyordu. Ancak Çarşamba günü Avrupalılar ve İngilizler arasındaki görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. Perşembe günü için ise atık ilerleme sağlanacağına ilişkin umut kalmamıştı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesine elleri boş döndü. Avrupa Birliği ise topun İngiltere sahasında olduğunu düşünüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı’nın çözüm önerileri ile gelmesi gerektiğini söyledi. Macron, “İngiliz iç siyasi sorunlarına çözüm bulmak için taviz vermesi gereken Avrupa Birliği değildir” dedi.

Tıkanma, İrlanda sınır sorunu konusunda gerçekleşti. Nihai bir anlaşma için iki tara arasında bu soruna bir çözüm getirilemedi.

Avrupa Birliği’nin Brexit konusundaki müzakerecisi Michel Barnier, blokajın “son derece ağır” olduğunu belirterek, İrlanda ile sınır olmayacağını güvenceye almanın hayati önemde olduğunu söyledi.

Barnier, “Çünkü çok sayıda trajedinden sonra adanın barış ve güvenliğinin koşullarından biridir” dedi. Barnier ayrıca İrlanda sorununun İngiltere ile bir anlaşmayı "başarısız" kılabileceğini de ifade etti.

Avrupalılar, eğer Londra ile bir anlaşma sağlanmazsa İrlanda’nın gümrük birliği ve tek Pazar içerisinde kalmasını öneriyor.

Londra ise bunu kendi toprak bütünlüğüne karşı bir tehdit olarak görüyor. İngiliz hükümeti, daha geniş bir serbest ticaret anlaşması yapılana kadar Birleşik Krallık’ın tümünün gümrük birliği kurallarına tabi olmasını istiyor.

Bunun için de geçiş sürecinin uzatılması yönünde fikir ortaya çıktı. 31 Aralık 2020’ye kadar uzatılaması düşünülen bu sure içerisinde müzakereciler, soruna çözüm için daha fazla zaman kazanmış olacaklar. Aksi halde İngiltere’nin resmi çıkış tarihi olan 29 Mart’a az bir süre kaldı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, geçiş sürecinin uzatılması için “muhtamelen olacak” dedi. Juncker, bu uzatmanın kendilerine gelecekte daha iyi bir ilişki biçimi bulmak için zaman tanıyacağını savundu.