AB ve Britanya Brexit konusunda uzlaştı

Brüksel’de önümüzdeki günlerde yapılacak AB Zirvesi öncesinde yapılan açıklamada, Britanya’nın AB’den çıkışı (Brexit) konusunda büyük oranda anlaşmaya varıldığı duyuruldu.

AB adına Brexit müzakerelerini yürüten Michel Barnier, özellikle Brexit sonrası geçiş dönemi konusunda anlaşmanın hazır olduğunu söyledi. Barnier’in uzlaşmaya dair belirttiği dönem, Brexit’in resmen başlaması planlanan Mart 2019’dan 31 Aralık 2020’ye kadarki dönemi kapsıyor.

Buna göre, Britanya’nın AB ortak pazarındaki haklarını 2020 sonuna kadar koruması güvence altına alınıyor. Bu geçiş süreci içerisinde ise AB ve Britanya’nın 2021’den itibaren geçerli olacak ticari anlaşmaları imzalamaları gerekecek.

Müzakereler sonucunda AB ülkeleri ile Britanya’da bulunan vatandaşların karşılıklı 2020 sonuna kadar mevcut haklardan yararlanılmasını öngörüyor.

Benzer şekilde Britanya’ya bağlı olan Kuzey İrlanda ile İrlanda arasındaki sınırların geleceği konusunda da uzlaşıldı. İki ülke arasındaki sınırlardan geçişleri serbest kılacak olan özel bir yasal statünün düzenlenmesine ilişkin öneri Britanya tarafından kabul edildi.

Haziran 2016’daki referandumdan çıkan sonuçlar neticesinde Britanya’nın AB’den çıkışına karar verilmişti. Bir yıldır devam eden Brexit müzakerelerine ilişkin kalan 27 AB ülkesinin Perşembe ve Cuma günü Brüksel’de yapılacak zirvede karar vermeleri bekleniyor.