AB ve ABD arasındaki ticari savaşta ilk ateşkes

ABD Başkanı Donald Trump’ın tüm dünya ülkelerine olduğu gibi Avrupa Birliği’ne (AB) karşı açtığı ticari savaşta karşılıklı kayıplar sonrasında ilk kez bir uzlaşı sağlandı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın çelik, alüminyum ve otomotiv sektörü başta olmak üzere birçok ithal ürüne getirdiği ek gümrük vergilerinden sonra karşılıklı tavizler gelmeye başladı.

Avrupa Birliği’nin (AB) soya ve diğer birçok tarım ürünü ile ABD’den ithal edilen milyarlarca dolarlık ürüne getirdiği gümrük vergileri, karşılıklı olarak iki tarafın zararına görülüyordu.

Aylardır gündemi işgal eden ‘ticari savaşa’ son vermek için günlerdir beklenen AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in Washington ziyareti ise, ilk önemli uzlaşıyla sonuçlandı.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ HARİÇ EK VERGİ OLMAYACAK

Trump ile Juncker arasındaki görüşmeden sonra yapılan açıklamada, AB’nin ABD’den soya ithalatını arttıracağı kaydedildi. Buna karşılık Trump, AB’den ithal edilecek çelik ve alüminyuma getirilen yüzde 25 ve yüzde 10’luk ek vergileri kaldıracak.

AB Komisyonu Başkanı Juncker’in açıklamasına göre, iki taraf karşılıklı olarak sanayi ürünlerine ‘sıfır tarife’ uygulayacak. Ancak otomotiv sektörü bu uzlaşının dışında kalacak. Otomotiv ithalatına yönelik olası ek vergilere, AB ile ABD arasındaki çalışma grubunun yapacağı incelemelerden sonra karar verilecek.

ABD Başkanı Donald Trump ise, AB ile ilişkilerde ‘yeni bir dostluk döneminin’ başladığını söylerken, bu süreçte ‘her iki tarafın da kazanacağı’ güçlü ticari ilişkiler olacağını vurguladı. 

AMERİKAN TARIMI ZARAR GÖRMÜŞTÜ

ABD’nin dış ticaret açığını kapatmak için başta Çin ve AB ülkeleri olmak üzere onlarca dünya ülkesine getirdiği ek ithalat vergileri, Trump açısından kolay olmadı. Her ne kadar Çin ve AB ile dış ticarette yüz milyarlarca açık olsa da, Trump’ın gümrük vergilerine misilleme olarak Amerikan ürünlerine getirilen ek vergiler mevcut üreticileri zorda bırakıyor.

Çin ve AB’nin ABD’den ithal edilen tarım ürünlerine getirdiği ek vergiler, Amerikan tarım sektörünü zora sokmuştu. Son olarak ABD Tarım Bakanlığı, sektördeki zararı karşılamak amacıyla 10 milyar dolarlık sübvansiyon verileceğini duyurmuştu.