AB Türkiye’yi Akdeniz’deki 'illegal eylemleri' için kınadı

Avrupa Birliği, Yunanistan ve Kıbrıs ile dayanışmak amacıyla Türkiye’yi Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’deki “illegal eylemlerini” sert bir şekilde kınadı.

AFP’ye göre Avrupa Birliği zirvesi taslak bildirgesinde Türkiye’ye yönelik sert kınama çıktı. Bildirgede “Avrupa Konseyi Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde devam eden illegal eylemlerini sert bir şekilde kınıyor, Yunanistan ve Kıbrıs ile tam dayanışmanın altını çiziyor” denildi.

Bu tepki, Ankara ile Kıbrıs arasında Kıbrıs’ın doğusundaki gaz çıkarma çalışmaları ve Türkiye’nin AB vatandaşlarını rehin almasına karşı gelişti.

Türkiye ile Kıbrıs ve Yunanistan arasında yaşanan gerilim siyasi ve ekonomik nedenlerle izah ediliyor. Akdeniz’de Kıbrıs çevresinde büyük gaz yatakları bulunuyor. Bu bölge üçlü bir anlaşma yapan Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs tarafından işletiliyor. Kıbrıs’ın kuzeyini işgali altında tutan Ankara ise bu durumdan rahatsız.

Türkiye son haftalarda bölgede provokatif faaliyetlerini arttırdı. Bir Yunan sahil gemisiyle çarpışma yaşanırken, İtalyan petrol şirketi ENİ’ye ait bir gemi bölgeden uzaklaştırıldı.

Kısa bir süre önce Fransız Liberation gazetecine konuşan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, yaşanan gerilimin Efrîn’deki işgal ile bağlantılı olduğuna işaret etmişti. Kammennos, “İzahı Suriye’deki durum ve Kürtlerle çatışma ile ilgili. Türkiye Efrîn’de çok sayıda sorunla karşı karşıya ve gerilimleri Yunanistan’a taşımak istiyor” demişti.

Savunma Bakanı, “Yunanistan ile gerilimleri, iç siyasi amaçlar için kullanıyorlar” diye eklemişti.

Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında gaz çıkarma çalışmalarını bloke ederek başka bir gerilim daha yarattığına dikkat çeken Bakan, “Türkiye’nin Irak Suriye ve Irak’ta yaptığı gibi Kıbrıs ve Ege Denizi’nde davranmak istediğini görüyoruz. Ama Kıbrıs ve Yunanistan Ortadoğu ülkeleri değildir” diye uyarmıştı.