AB: Türkiye için stratejik ortaklığa yoğunlaşalım

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, artık Türkiye’nin AB üyeliğine değil, stratejik ortaklık üzerinde yoğunlaşmak gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu, Nisan sayında Türkiye-AB İlerleme Raporu’nu açıklayacak. Türkiye ile ilişkilerde bir değişim olmazsa raporun eleştirel olması bekleniyor.

Alman Die Welt gazetesine konuşan AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, yayınlanacak rapor konusunda "Eğer o zamana kadar köklü değişiklikler olmazsa, Türkiye'nin ülke raporu özellikle de hukuk devleti gelişmelerine ilişkin olarak eleştirel bir nitelik taşıyacak" dedi.

Türkiye'nin "jeostratejik konumu ve kalabalık nüfusuyla" AB için "çok önemli" bir komşu olduğuna dikkat çeken Hahn, Türkiye ve AB'nin gelecek yıllarda Fransa Cumhurbaşkanı "Emmanuel Macron'un da önerdiği üzere Türkiye'nin AB'ye üyeliğinden ziyade stratejik bir ortaklığa yoğunlaşması gerektiğini" ifade etti.

Hahn, bu şekilde "iyi niyetle erişilebilecek ve karşılıklı ilişkilerde gerginlik yaratmayacak hedeflerin belirlenebileceğini" savundu.

"Ortaklık ilişkilerinde yeni bir perspektifin her iki tarafın da çıkarına olacağını" iddia eden Hahn, böyle bir ortaklığın "örneğin orta vadede AB-Türkiye Gümrük Birliği'nin hizmet ve diğer sektörlere genişletilmesinin müzakere edilmesini" içerebileceğini sözlerine ekledi.