AB: Tüm yabancı güçler Libya’dan çekilmeli

Fransa, Almanya, İtalya ve Avrupa Birliği, Libya’daki çatışmaların derhal durmasını ve yabancı güçlerin çekilmesini istedi.

Fransa, Almanya ve İtalya dışişleri bakanları ile AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi ortak bir açıklama ile Libya’daki tarafları “23 Şubat’taki anlaşma taslağı temelinde 5+5 biçiminde yapıcı müzakerelere dahil olmaya” çağırdı.

Libyalı her iki taraftan beşer üst düzey askerin yer aldığı karma askeri komisyonu ile yapılan müzakereler ardından BM tarafından duyurulan anlaşma tasarısı, bir gözetim mekanizması çerçevesinde ateşkes uygulanmasını öngörüyor.

Üç Avrupa ülkesinin dışişleri bakanları ortak açıklamada ateşkes çağrısında bulunurken, bu ateşkesin özellikle “Libya’daki tüm bölgelerden tüm yabancı güçler, paralı askerler ve BM silah ambargosu ihlal edilerek teslimatı yapılan askeri ekipmanların geri çekilmesini içermesi” gerektiğini kaydetti.

Libya, Muammer Kaddafi'nin 2011’de NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor.

TÜRK ORDUSU TRABLUS’A YERLEŞTİ

Mevcut durumda ülkede iki iktidar var. Ulusal Birlik Hükümeti, Trablus merkezli olup özellikle Türk rejimi tarafından destekleniyor. Bu hükümet Müslüman Kardeşler’in hakimiyetinde bulunuyor. Türk devleti, BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek, silah, cephane, zırhlı araç, dron desteğinin yanısıra Suriye’den topladığı binlerce çete mensubunu Trablus’a sevk etti. Türk ordusu da böylece Trablus’a yerleşti.

MISIR’IN BARIŞ PLANI

Diğer paralel hükümet ise ülkenin doğusunda Tobruk merkezli olarak kuruldu. Halife Hafter güçlerinin denetiminde bulunuyor. Hafter güçlerini özellikle Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya destekliyor.

Hafter’in Nisan 2019’da Tablus’u almak için başlattığı operasyon, Türk devletinin yoğun askeri desteği nedeniyle başarıya ulaşmadı.

Hafta sonu Mısır Libya için yeni bir barış planı sundu. Ancak bu plana sadece Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya destek verdi.

AVRUPA KIYILARINDA SURİYELEŞME TEHDİDİ

Türk devletinin bölgeye yerleşmesi hem bölgede hem de Avrupa’da endişeleri arttırıyor. Rusya’nın Suriye’de yaptığını, Türkiye’nin Libya’da yaptığı belirtiliyor. Avrupa, kendi kıyılarına 200 kilometre mesafede bir Suriyeleşme yaşanmasından endişe ediyor.

Le Figaro gazetesine konuşan diplomatik bir kaynak, “Trablus’taki Türk izi Avrupa üzerinde istemediğimiz stratejik ve siyasi bir baskı kuruyor. Bu oyunu mutlaka durdurmak, siyasi bir anlaşma gerekliliğini korumak için ateşkes elde etmek gerekiyor” dedi.

YÜZBİNLERCE KİŞİ EVLERİNİ TERK ETTİ

Nisan ayı başından bu yana yüzlerce kişi ölürken, 200 bini aşkın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. BM’nin Libya misyonu Manul, Pazar günü yaptığı açıklamada son günlerdeki çatışmalardan dolayı 16 bini aşkın kişinin yer değiştirdiğini belirtti.