‘AB’nin mülteci politikası daha insani olmalı!’

Terra Nova adlı düşünce kuruluşu ile Montaigne Enstitüsü tarafından hazırlanan bir raporda, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin mültecileri daha insani bir biçimde karşılaması gerektiğine vurgu yapılıyor.

İki kuruluşun hazırladığı 126 sayfalık raporda AB’deki mülteci politikasının hem adaletsiz hem de etkisiz olduğunun altı çizilirken, birçok ülkede mülteci karşılama merkezlerinin olmaması eleştiriliyor.

“Avrupa’daki iltica hakkı tehlikede” denilen raporda, AB ülkeleri arasında mülteci politikası konusundaki anlaşmazlıklara dikkat çekildi. Raporda, son aylarda Akdeniz’de kurtarılan göçmenleri taşıyan kimi gemilerin birçok ülke tarafından reddedilmesi örnek gösterildi.

KARŞILAMA MERKEZLERİ OLSUN AMA ‘SINIRDIŞI CEZAEVİ’ DEĞİL!

Raporda üzerinde durulan bir diğer nokta ise, özellikle mültecilerin AB’ye girişte tercih ettiği İspanya, İtalya, Malta ve Fransa gibi ülkelerde iltica başvurularını kabul ve inceleme merkezlerinin olmayışı. Bu ülkelerin asgari düzeyde de olsa karşılama merkezleri açmaları gerektiğine vurgu yapılan raporda, bunun AB’nin daha önceki kural ve anlaşmalarında da yer aldığı ifade ediliyor.

ORTAK BİR MERKEZ OLMALI

Raporda bu tür merkezlerin iltica başvurularının ele alındığı ve iltica hakkı olan başvurucuların ‘ekonomik mültecilerden’ ayırt edilmesini amaçladığı belirtildi. Ancak bu tür merkezlerin halen birçok ülkede var olan ve gelen mültecileri derhal sınırdışı etmeyi amaçlayan tutukevleriyle karıştırılmaması isteniyor.

Söz konusu raporda önerilen başvuru merkezlerinin tüm AB ülkelerinden gelecek memurlara açık olacağı ve bu görevlilerin iltica başvurularını ele alacağı kaydediliyor. Ayrıca bu başvuru ve karşılama merkezlerinin AB’ye bağlı bir ofis tarafından yönetilmesi isteniyor.

MÜLTECİ DİPLOMASİSİ İNSANİ OLMALI

Terra Nova ve Montaigne Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda AB’nin bir tür göçmen diplomasisi hayata geçirmesi talep edilirken, mültecilere insanlığa yakışır bir karşılama sağlanması gerektiğinin altı çizildi.

Ayrıca AB’nin üçüncü ülkelerle mülteciler üzerinden yürüttüğü diplomasiye değinilen raporda, bu diplomasinin mültecileri üçüncü ülkelere gönderme amaçlı olmaması gerektiğine işaret ediliyor.