AB endokrin bozucu kimyasallara karşı uzlaştı

Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır mücadelesi verilen endokrin bozucu kimyasal maddelere karşı AB ülkeleri nihayet harekete geçiyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, insan sağlığına ve çevreye zararlı olan kimyasal maddelerin kullanımının önlenmesinde önemli bir aşamanın kaydedildiği belirtildi.

AB Komisyonu’nun sağlık ve gıda güvenliğinden sorumlu komiseri Vytenis Andriukaitis’in açıklamasına göre, üye ülkeler tarafından gıda ürünleri veya hayvansal yemlerde kullanılan pestisidlere ilişkin net bir tanımlama getirildi.

AB ülkelerinin üzerinde uzlaştığı metnin yasallaşmasıyla birlikte endokrin bozucu kimyasal maddelerin bulunduğu her türlü ürün veya tarımda kullanılan pestisidler piyasadan geri çekilecek.

OBEZİTE, KONJENİTAL BOZUKLUKLAR VE KISIRLIĞA YOL AÇIYORLAR

Bugüne kadar endokrin bozucu maddelere ilişkin yapılan tartışmalarda sonuç alınamıyordu. Bu tür kimyasal maddelerin birçok insanda kısırlık, obezite, gelişme bozukluğu veya konjenital bozukluklara yol açtığı biliniyor.

Söz konusu maddeler daha çok tarım alanlarındaki doğal olarak yetişen ancak ‘zararlı’ olarak tabir edilen ot veya böceklere karşı kullanılan herbisit veya pestisitlerde bulunuyor. Yine günlük yaşamda sıkça kullanılan kozmetik maddeler ile oyuncaklarda bu tür maddelere rastlamak mümkün.

AB Komisyonu tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan bir başka metin, önemli bir tarım ülkesi olan Fransa ve diğer bazı ülkeler ile çevre ve insan sağlığı savunucularının tepkisini çekmişti.

Endokrin bozucu kimyasal maddelerin yasaklanmasına karşı metnin kabul edilmesinin ardından 6 aylık bir süre gerekiyor. Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı ile Avrupa Kimyasal Maddeler Ajansı tarafından hazırlanacak bir ‘rehber’ sayesinde kriterlerin nasıl uygulanacağı belirlenecek.

Söz konusu kriterlerde, endokrin bozucu kimyasal maddelerin zararlarına ilişkin ‘kesinleşmiş‘ veya ‘tahmin edilen’ ibarelerine yer verilecek.

Endokrin bozucu kimyasal maddelerin bulunduğu tarım ilaçlarının kullanıma karşı Avrupa’da yıllardır mücadele ediliyor.